Flera Lännabor har uttryckt ett starkt missnöje mot beslutet.
Två av dem är Josefin Nordlander och Tim Söderlund, som båda har barn i förskoleålder.
Båda vill nu föra kampen vidare genom att överklaga beslutet som togs den 28 januari.
För två veckor sen fick Lännaborna ett möte med kommunstyrelsens ordförande Jacob Högfeldt (M) och BUN:s ordförande Catharina St Cyr (M). Förhoppningen hos Josefin och Tim var att de skulle få klarhet i frågan. I stället lämnade de mötet missnöjda med svaren de fått.
– De kunde inte besvara våra frågor överhuvudtaget. Det var bara svammel, säger Josefin Nordlander.
Under sportlovsveckan skickade de därför in en formell överklagan mot beslutet att lägga ner förskolan.
I överklagan skriver de bland annat:
- Att småbarnsfamiljer visat intresse för att flytta till Merlänna.
- Att statliga utredningar visar på att undervisning blir bättre i mindre grupper.
- Att kommunen överlag visat på ett positivt budgetresultat från 2024.
- Att det kan komma att få negativa ekonomiska konsekvenser för Strängnäs ifall barnfamiljer väljer att flytta från Merlänna när förskolan försvinner.
Vidare står det även:
"Det finns konkreta skäl att anta att nedläggningen av Länna förskola inte har analyserats och att nämnden inte har fått all relevant information vad gäller framförallt risker och ekonomiska förluster som kan drabba kommunen om arbetande föräldrar tvingas flytta från kommunen samt påverkan på kommunens strategi att få inflyttande att bosätta sig i Länna. [...] Det kan även konstateras att barnkonsekvensanalysen inte ens är underskriven och det finns heller ingen miljökonsekvensanalys att tillgå."
Catharina St Cyr har i en tidigare intervju med tidningen pekat på att det just nu inte finns ett tillräckligt stort barnantal i Länna för att motivera att ha kvar förskolan.
"Tills dess att fler barnfamiljer flyttar in så behöver vi stänga", sa hon till tidningen i slutet av januari.
Föräldrarna själva tycker dock inte att de siffrorna stämmer. De tycker också att det är orealistiskt att folk skulle flytta till Länna om det inte finns en förskola på platsen.
– Hela strategin som Strängnäs har är byggd på att få människor som är arbetsföra att flytta hit. Länna har dessutom varit ett högprioområde som man satsar på att bygga ut, det är generationsskifte på hyresrätter och så vidare. Stänger du förskolan här så skjuter man ner sin egen strategi, säger Josefin Nordlander.
I beslutsunderlaget står det att "avvecklingen av Länna förskola kommer att medföra lägre lokalhyror, vilket påverkar förskolenhetens totala budget positivt."
Tim Söderlund säger att han har pratat med fastighetsägaren, som fick köpa skolfastigheten av kommunen på villkoret att kommunen själva fick bestämma hyran – som dessutom är omförhandlingsbar enligt avtalet.
– När de sa att det var en kostnadsfråga så ringde jag hyresvärden för att höra om de diskuterat hyran med honom. Då hade han inte ens fått höra att de beslutat att lägga ner förskolan. Så de har inte ens försökt få ner hyran, säger Tim Söderlund.
När skolorna i Härad och Länna lades ner togs beslutet i kommunfullmäktige. Beslutet att lägga ner Länna förskola togs i BUN.
Tim Söderlund och Josefin Nordlander ifrågasätter varför inte även detta beslut fick avgöras i fullmäktige.
– För mig är det här en intressekonflikt. Vi har en nämnd som drivs av ekonomiska intressen, det vill säga att de själva ska säkerställa att de håller budgeten. Men de tar ingen hänsyn till huruvida det är bra för kommunen eller inte, säger Josefin Nordlander.
Under mötet med politikerna berättade Jacob Högfeldt att det inte går att riva upp ett beslut.
– Då pressade jag dem och frågade om det i så fall inte gick att besluta att öppna förskolan igen.
Josefin Nordlander fortsätter:
– Stänger man ner förskolan så tror jag att det kommer bli extremt svårt att få barnfamiljer att bo kvar eller vilja flytta hit.