En risvase är en ansamling grenar eller kvistar som sänks ned i vatten. Nedsänkta i vatten lockar de småfisk att gömma sig i dem. Vasen utgör också fäste för rom åt vissa arter och ger skydd åt fiskynglen när de kläckts. Detta leder i sin tur till att även större rovfiskar gärna samlas kring vasen, vilket kan förbättra fiskelyckan i området. Särskilt gynnsamt är det för arter som abborre och gös.
Uttjänta julgranar är idealiska att använda som risvasar, berättar Josefin Krakowski, utredare för avfall, återvinning och återbruk på Strängnäs kommun.
– Vill du göra en insats för fiskarna så lämna din gran till oss.
Mellan 1 januari och tjugondedag knut – 13 januari – kan julgranarna lämnas in på fyra olika platser i kommunen. I centrala Strängnäs är det återvinningsstationen vid Nygatan, intill kommunhuset, som gäller. I Mariefred lämnas de till återvinningsstationen vid Slottsbrinksvägen, i Stallarholmen återvinningsstationen vid Örstabadet och i Åkers styckebruk återvinningsstationen vid Icas parkering.
Strängnäs kommun gör risvasar av de förbrukade julgranarna och sänker på vårkanten när isen är borta ner dem på utvalda platser i Mälaren. Där beräknas de ge positiva effekter på fiskbeståndet och vattenmiljön under flera år framöver.
Granarna placeras ut i vatten i nära anslutning till tätorterna och där markägarna har gett sitt godkännande.
– När julgranarna sänkts till sjöbotten kan fiskarna leka vid dem, de kan söka skydd och gömma sig från rovdjur. Det blir också en bra boendemiljö för deras yngel, säger Josefin Krakowski.
I möjligaste mån kommer de kommunala julgranarna att användas till detta, men flera av dem kommer att vara för stora. Det bör dock inte vara ett problem med någon vanlig hushållsgran. Dock är det viktigt att komma ihåg att granen måste vara obesprutad. Därför kommer man tyvärr inte kunna ta emot alla sorter.
– Rödgranar funkar men inte kungsgranar, som tyvärr brukar vara för besprutade, säger Josefin Krakowski.
Men även en besprutad – eller för stor – gran kommer till fin återvinning. Lämnas de till Kvitten eller Läggesta återvinningscentraler blir de till el och värme i stället för risvaser.