Höstskörd i Balsta

Mangoldens ljusgröna blad sträcker på sig mot augustisolen. Nu dröjer det inte många veckor innan frosten tar dem. Men än räcker de till många goda sallader hemma hos Selim Ahmedi vars kolonilott täcker hela familjens grönsaksbehov.

MIN2014-09-04 20:00

Slutet av augusti är skördetid i Balsta koloniträdgårdsförening strax utanför Eskilstuna liksom hos alla andra hemmaodlare. Många av grönsakerna skördas för andra gången medan det för till exempel bönor, pumpa, squash, gurka, morötter och purjolök inte hinner bli mer än en gång.

Selim har det mesta på sin 120 kvadratmeter stor lott. Den har han haft sedan starten 1998 då alla som hade odlingslott i Vipptorp erbjöds ny mark i Balsta. Odlat har han gjort hela sitt liv, även innan han flydde från Kurdistan. I Sverige har delat med sig av sina kunskaper i flera arbetsmarknadsprojekt men när det här reportaget publiceras är han nybliven pensionär.

I Selims frodiga grönsaksland växer många nyttiga växter och flera av dem äter han inte bara för att det är gott, utan även för att han är övertygad om att den förbättrar hans diabetes.

– Vit squash och mangold är som medicin, mina diabetesvärden minskar direkt när jag äter den. Squashen använder jag rå i salladen, berättar han och hävdar också att malörten som växer intill är det bästa sin finns för att få rätsida på en krånglande mage.

Vi får även veta att mynta är bra mot högt blodtryck, att röd solhatt passar utmärkt att blanda i köttfärssåsen och att anis är både bra för magen och när man är förkyld. Selims grönsaksland är rena rama apoteket...

– Allt är ekologiskt odlat och jag behöver aldrig köpa några grönsaker, säger han och drar upp en knippe stora rödbetor och visar sedan hur den amerikanska spenaten ser ut. Den har bara kommit upp av sig självt. Självklart har han även kurdisk spenat.

Den varma sommaren har gjort att växterna har frodats bättre än på många år. Men för att det ska växa behövs vatten vilket Selim tycker att kommunen varit snål med. Mellan klockan 10 och 16 har det nämligen varit avstängt och när alla börjar vattna efter 16 då blir vattentrycket mycket svagt.

Men grannen Elizabeth Manriquez förklarar varför kommunen infört vattenransonering:

– Om man vattnar mitt på dagen, när det är som varmast, ångar det mesta bort. Därför är det bättre att vattna på morgonen eller kvällen.

Elizabeth odlar också mycket grönsaker på sin tomt som dessutom rymmer ett hus där hon kan övernatta. Den här säsongen har hon specialiserat sig på olika chiliväxter och växthuset är fullt av dem. Tio sorter har hon lyckats odla fram och nästan ingen är lik den andre.

– Jag gillar stark mat och då är chili perfekt att använda. Jag gör en sås som är jätteenkel och den kan ha till nästan allting. Den här som heter rocoto manzano har jag drivit upp från frön som kommer från Peru.

Elizabeth räknar med att årets skörd ska räcka i ett par år. Nästa sommar blir det nog tomater igen i växthuset.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om