Mindre mörkt när Ola Öhlin är tillbaka med sina landskap

Konstnären Ola Öhlin är tillbaka - både i Eskilstuna och i ateljén.

Nu hälsar han sig själv och sitt måleri välkommen åter med en utställning i Eskilstuna konstmuseum.

4 april 2019 19:02

Ola Öhlin är Eskilstuna konstförenings stipendiat 2019. En ärofull och anrik utmärkelse i Eskilstunas konstliv, som utöver en prissumma på 10 000 kronor även omfattar en utställning i Eskilstuna konstmuseum.

Konstföreningens ordförande Sven Janeheden är glad över att Ola Öhlin, som är uppväxt i Hälleforsnäs och började sin konstutbildning vid Eskilstuna konsthögskola, har flyttat tillbaka till Eskilstuna efter många år i bland annat Julita, Hälleforsnäs och Mellösa, Norrköping och Stockholm.

– Ola Öhlin är ingen ny konstnär för oss, vi har mött honom många gånger, om inte annat så vart fjärde år när vi har arrangerat Sörmlandssalongen, och vi har länge haft honom i tankarna som stipendiat. Så det är bra att han flyttade tillbaka så att vi kunde följa stadgarna och ge honom priset, säger han.

Utställningen har fått titeln "Välkommen åter" och anspelar inte bara på Ola Öhling bostadsort, utan också på att Ola Öhlin upplever något av en nystart i sitt konstnärskap.

Ola Öhlin har på senare ägnat mycket kraft på det riksomfattande projektet "Konsten att delta" som går ut på att bygga nätverk där konstnärer från hela världen som flyttat till Sverige kan hitta vägar in i det svenska konstlivet. Projektet är i dag vilande.

– Jag kommer att ge mig mer tid att måla nu, säger han.

Stipendiet och utställningen i konsthallen kom därför väldigt lägligt.

– Det blir som en extra skjuts in i måleriet, säger koloristen Ola Öhlin, som fortsatt att arbeta med sina ofta stora, abstrakta landskapsmålningar i olja.

I Eskilstuna konstmuseum visar han flera serier med målningar gjorda det senaste halvåret. Den som följt han konstnärskap kommer att känna igen de färgstarka bilderna som berättar för betraktaren om skogsgläntor och vattenspeglar och risiga hyggen.

– Jag använder mig av samma bildspråk och färger, men bilderna är ljusare nu och närmare naturen. Förut var bilderna mer abstrakta och mörkare, säger Ola Öhlin.

– Jag letar efter färgkombinationer i det verkliga landskapet och sätter ihop det på nya sätt.

Konstutställning

"Välkommen åter"

Ola Öhlin - Eskilstuna konstförenings stipendiat 2019

6 april -16 juni

Eskilstuna

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Catarina Nitz

Ämnen du kan följa