Mormor, farmor och gammelmormor

Hon har just fyllt 70, men är både mormor, farmor och gammelmormor. Yvonne Carlsson är omgiven av många, och det betyder mycket. Stor familj är hon van vid sedan uppväxten i en syskonskara på nio där hon är nummer fyra.

1 mars 2019 17:20

Dottern Susanne har skickat mejl till Kuriren där hon berättar om sin mamma. "Hon har i alla tider ställt upp för oss alla. Vet vårt bästa. Finns där när vi behöver henne", skriver hon.

När Katrineholms-Kuriren kommer på besök till Tallhöjden i Valla har Yvonne Carlsson dukat kaffebordet. Hon går med stöd av en krycka, har nyligen opererat ena knät.

– Jag har inte fått köra bil på ett par månader. Det är så skönt att kunna köra igen. Så länge man kan göra det är det bra, säger hon.

Hon tog körkort när hon var 25 år, hemma i Töreboda där hon är uppvuxen.

– Jag tog körkort när jag vart själv med barnen. Annars hade det kanske inte blivit av.

Hennes första man gick bort i sjukdom, bara 26 år gammal, och Yvonne blev ensam med parets barn som då var tre och fyra år.

– Han var sprutlackerare. Han fick som något slags förgiftning. Det sista innan han dog var att han tappade minnet, berättar Yvonne.

Då bodde familjen kvar i västgötska Töreboda. Så småningom flyttade Yvonne med sin lilla son och dotter till Katrineholm.

– Jag hade träffat Lasse då, och barnen har växt upp med honom. De kallar honom för pappa. Vi fick 42 år ihop. Vi hann fira 40-årig bröllopsdag innan han dog i augusti 2016.

Tillsammans med Lasse fick Yvonne två barn, en pojke och en flicka.

Yvonne uppehåller sig inte vid livets svårigheter. Hon gläder sig åt det hon har.

– Det är ju så, livet måste gå vidare i alla fall, fast det är tomt. Saknaden kan komma över en. Har en några här av barn och barnbarn så känns det ju lättare.

Hon tycker om att odla.

– Snart är det dags att sätta lite frö, som jag kan sätta ut i växthuset sen. Det är petunior, tagetes och lite av varje. Det är kul att hålla på. Jag brukar ge bort till ungarna så att de har lite.

Hon tycker också om att brodera, och gör fortfarande det, men fingrarna har blivit krokiga av artros, så det blir inte så lång stund åt gången.

Yvonne är född den 14 februari, och när hon firade födelsedag nyligen var det fullt hus. Hon blev också firad på restaurang i Katrineholm.

– Det var jättetrevligt, säger Yvonne och skrattar när hon tänker på en present som väntar.

– Jag ska upp och flyga! Luftballong. Och jag som är flygrädd.

Det ska hon göra tillsammans med ena dottern som fyller år i maj.

– Flickorna är födda samma datum.

Yvonnes äldsta barn blir 48 år i år och den yngsta blir 40.

– Jag har 16 barnbarn, och bonusbarnbarn, jag tror de blir 22 tillsammans, och fem barnbarnsbarn. Yngsta barnbarnet är tre år, och det äldsta är 29.

Själv är hon uppvuxen med sex bröder och två systrar.

– Det var kul!

På frågan hur hon blivit som hon är, så omtänksam, säger Yvonne:

– Jag vet inte, om det är uppväxten kanske. Man fick lära sig att ta hand om varandra.

Hon har fortfarande kontakt med hemtrakterna och åker dit nu och då.

Yvonne Carlsson

Född och uppvuxen: i Töreboda

Bor: på Tallhöjden i Valla

Familj: fyra barn, 16 barnbarn (22 med bonusbarnbarnen) och fem barnbarnsbarn

Intressen: "Träffa mina barn och barnbarn och umgås med dem. Hålla på ute."

Skola: 7-årig folkskola, hushållsskola

Tidigare jobb: tog hand om barn i en familj, sydde skor på Oscariafabriken i Töreboda, jobbade på "Vadden" och på Kronfågel

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Rosel Jern