Underbart är kort heter det, vilket stämmer in på säsongen för jordgubbar. På gården Morrarö, som Marie Jonsson driver med sin familj i tredje generationen, är den söta lukten påtaglig. Bland jordgubbsrankorna är det gott om folk som plockar. Syskonen Matilda och Cecilia Lind, sju och fem år, är här för första gången. De har precis fyllt varsin liten hink.
– Jag plockade här när jag var liten, förklarar mamma Carina Lind, innan de går i väg för att väga in de röda gubbarna.
Ett stycke bort står Järfällaborna Anita och Ove Svensson. Sedan snart femtio år tillbringar de sommaren i sommarstugan vid Hjulstabron. Under jordgubbssäsongen är de här en gång i veckan.
– Så fort det blir säsong kommer vi hit. Vi äter dem direkt med vispgrädde, eller om de är vackra så fryser jag in dem på en bricka, förklarar Anita Svensson.
Hon tycker att det är en skillnad på självplocksgubbarna och de som livsmedelsbutikerna erbjuder.
– De som man köper i affär måste man äta direkt, de här håller ett par dagar. Ett annat plus är att man ser vad man plockar och får i asken.
I samma fält, som innehåller sorten Polka, står svägerskorna Elin Uddgård och Rebecca Erixon från Enköping helt upp- och nedvända. De har plockat varsin hink modell större.
– Vi sade precis att vi har påbörjat en tradition. Vi plockade när vi var små med mormor och morfar så det är kul att vara tillbaka, säger Rebecca Erixon.
– Förra året gjorde vi saft, sylt och kräm. Det är jättekul att kunna göra något själv, när man var liten tyckte man att det var roligast att äta, säger Elin Uddgård.
Några som har gjort självplockningen till en riktig familjeutflykt är systrarna Inger Malm och Ulla Roos. Den förstnämnda är från Upplands Väsby, men har sommarstuga i området på Morrarö. Ulla Roos är och hälsar på från Skåne.
– Vi kommer hit och plockar för att det är goda jordgubbar, säger Inger Malm kort och gott.
De har med sig barnbarnen som för Strengnäs Tidning berättar hela sin familjehistoria. Kaninen Stampe är till exempel född i Boden, men flyttar nu med familjen Callert till Gärdet i Stockholm.
– Jag är född i Stockholm, berättar Sofia Callert, elva år.
Vid kassan där jordgubbarna vägs står Marie Jonsson och förklarar att de egentligen skulle kunna utöka odlingen eftersom det är det enda självplocket i både Enköpings och Strängnäs kommun. Men tiden räcker inte riktigt till.
– Jag är uppvuxen med det här, så det är en känsla som ligger djupt där inne. Folk tycker att det är roligt att komma ut och det är väldigt roligt att kunna sälja direkt till kund, säger Marie Jonsson.