Möt våren i Andalusiens storslagna natur

Spanska sydkusten har mycket mer att erbjuda än sol, bad och golf. Bara några mil in i landet från Medelhavet väntar ett spännande och kuperat landskap. Häng med på en upptäcktsfärd i vårens Andalusien.

27 februari 2019 07:37

En kvarts bilfärd från Costa del Sols populära turistort Nerja står vi nästan ensamma i naturreservatet Los Acantilados de Maro-Cerro Gordo. Vi vandrar till 1500-talstornet Torre de Caleta och bjuds på en vidunderlig utsikt över klippor och hav. I en brant sluttning ser vi en skock iberiska stenbockar skutta runt. En grupp vandrare anländer, ledda av tyske guiden och tillika skulptören Ralf Kiwus, som bott i området i över två decennier.

Spanien är ett fantastiskt land för vandrare och naturälskare. Vill ni uppleva natur utöver det vanliga får ni ta er till bergen runt Ronda, säger han med emfas.

Ronda är det lätt att falla för, en bländvit stad, bräddfylld av kulturella minnesmärken och stadskänsla. Lika lätt är det att lämna staden, bara att passera Puente Nuevo (Nya bron) med drygt 200 år på nacken och svänga till höger. Ett par minuter senare befinner vi oss ute i naturen med betagande vyer över den berömda ravinen el Tajo, Guadalevínfloden och den andalusiska landsbygden.

Örnar och gamar

Mandelträden är nästan överblommade, men enstaka exemplar av dessa fagra blommor dröjer kvar med sina skira nyanser. Åkerringblommor lyser gult och blå irisar sticker ut bland gröna fält, oliv- och valnötsträd. Gamla valnötter ligger på marken.

Den mäktiga synen över berg och hav retar aptiten, så vi tar oss till den vita byn Zahara de la Sierra med en imponerande fästning, som tronar högst upp på en klippa.

Rätt som det är tittar vi upp i skyn och baxnar. En överväldigande mångfald av örnar, gamar och andra rovfåglar svävar ovanför våra huvuden. Så många rovfåglar på ett och samma ställe har vi aldrig varit med om. Med kikaren identifierar vi några av dem som gåsgamar, en av Europas största rovfåglar med vingspann på upp emot 2,7 meter.

Rosa flamingos

För att uppleva mer av Andalusiens rikt omväxlande natur lämnar vi bergsområdet och åker söderut till Doñana, ett vidsträckt naturområde och ett av Unescos världsarv. Här lär det sällsynta panterlodjuret finnas. Vi ställer bilen på parkeringen nära Laguna del Jaral.

Vandringsvägen går genom ren sand, gul ginst och blåblommande rosmarin. Vi går genom ett kuperat landskap och snart har vi en flera kilometer lång utsikt över sanddyner, kallat El Asperillo, och gröna pinjeträd med breda kronor. De högsta dynerna i området är närmare 90 meter höga. Framme vid utsiktsplatsen vid Mirador del Asperillo syns den vidsträckta Atlanten på långt håll.

Därefter styr vi mot Sierra Nevadas bergsområde, men stannar till vid sjön Laguna de Fuente de Piedra på vägen. Här finns flamingornas enda häckningsställe i Europas inland, och dessutom den näst största flamingokolonin i Europa.

Bästa tiden för att se flamingor är april–maj. Som mest har jag sett uppskattningsvis 60 000 vid ett tillfälle. Då såg det ut som en rosa sjö! säger informatören Natalia Martin på besökscentret.

Snöklädda berg

Vid Sierra Nevada gör vi en spektakulär vandring från bergsbyn Lanjarón, med hisnande vyer över raviner och svindlande stup, höga berg och snötäckta toppar och inte minst rik och varierande växtlighet. Kronan på verket är leden längs de unika bevattningskanalerna med forsande smältvatten. De byggdes ursprungligen av morerna för de terrasserade odlingarna. Kanalerna upptar nästan hela stigen, så vi får gå på en smal remsa. Vi passerar bladlösa träd, grönt gräs och en mängd blommor. På håll avtecknar sig Sierra Nevadas vita toppar. Det ger mersmak.

Den trevliga bergsbyn Capileira utgör utgångspunkt för många vandringar i regionen Alpujarra. Härifrån följs vi av de snöklädda bergen mest hela tiden, däribland spanska fastlandets högsta berg Mulhacén (3 482 meter) och Sierra Nevadas näst högsta topp Pico del Veleta (3 398 meter).

Vi passerar floden Rio Poqueira och vänder tillbaka i riktning mot Capileira, men nu på andra sidan floden och med den storslagna ravinen i hela blickfånget. Efter en stund hittar vi några solvärmda stenar för att vila och äta. Picknicken smakar ovanligt gott.

Andalusien

+Allmänt

Andalusien ligger i södra Spanien och gränsar till Portugal och Atlanten i väst och till Medelhavet och Gibraltar i syd. Regionen är den näst största i landet med Sevilla som huvudstad.

+Språk

Spanska. Många unga och utbildade spanjorer talar engelska, men det skadar inte att kunna några glosor. Informationstavlor i naturreservaten är ofta på spanska.

+Klimat

Genomsnittstemperaturen i Andalusien dagtid är runt 11–16 grader i januari, bergsområden är betydligt kallare än kusten vintertid.

+Resa dit

Gott om reguljärt direktflyg till Málaga från Stockholm, Göteborg och Malmö. Biljettpriserna varierar stort. Lågprisflyg från cirka 1 000 kronor tur och retur. Flygtiden runt fyra timmar. Det finns flera researrangörer som erbjuder vandringsresor till Andalusien.

Tåg från Malmö till Málaga tar från ett och ett halvt till två dygn. Rutterna går genom Tyskland och Frankrike eller genom Nederländerna, Belgien och Frankrike.

+Klimatpåverkan

Exempel på genomsnittligt koldioxidutsläpp inklusive höghöjdseffekt med flyg: Från Stockholm till Málaga 870 kg/person, från Köpenhamn 738 kg/person och från Göteborg 770 kg/person, tur och retur.

Anm. En svensk genererar i genomsnitt 11 ton konsumtionsbaserade växthusgasutsläpp per år.

+Kommunikationer

För att upptäcka Andalusien på egen hand är hyrbil att rekommendera.

+Valuta

Euro.

+Prisnivå

Något lägre än i Sverige. Frukt och grönsaker är betydligt billigare. Lunch runt 10–13 euro för Menu del día, där det ofta ingår tre rätter och dricka. Ett glas vin eller öl cirka två euro.

+Bo

Under vintermånaderna råder behagliga lågsäsongspriser. Många hotell är öppna. Skapligt boende från 400–600 kronor natten/dubbelrum, exklusive frukost. För att genomföra de beskrivna vandringarna kan man bo i exempelvis Ronda/Grazalema, El Rocio och Lanjarón/Capileira.

+Mat och dryck

Överväldigande utbud av tapas. De mest klassiska är friterade calamares, ost och givetvis skinka. Området har en förkärlek till lufttorkad skinka. Allra helst ska det vara Jamón Iberico de Bellota, även kallad Pata, gjord på svartklövad ibericogris, som bökat i berg året om och ätit ekollon. Lika omtalat är Andalusiernas lust för sötsaker som churros, flottyrkokta degkakor som doppas i kaffe eller varm choklad till frukost. Mindre flottigt är desserten flan, en brylépudding.

Andalusien är vida känt för sin sherry, företrädesvis från Jerez de la Frontera. Inte långt därifrån ligger ett annat stort vindistrikt, Sanlúcar de Barameda. Runt Málaga produceras vita, smakrika och söta starkviner.

+Säsong

Även om nederbörd kan förekomma är generellt den behagligaste tiden för vandring september–maj. Ska man upp på de högsta bergstopparna är vintermånaderna mindre lämpliga på grund av snön.


5 naturupplevelser du inte får missa

1. Spektakulär vandring till Los Cahorros hängbroar i Monachil.

2. Bilutflykt mellan de vita byarna i Sierra de Ronda och Grazalema naturreservat.

3. Vandring under kastanjeträd och korkekar runt konstnärsbyn Genalguacil.

4. Rutas Ornitologicas i Grazalemas naturreservat är ett måste för den fågelintresserade.

5. Vandringar i Grazalema naturreservat, helst där inga tillstånd behövs, exempelvis vid Puerto de las Palomas.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!