Mycket trafik och många olika sorters förare – det finns utrymme för en hel del att haka upp sig på ute på vägarna.
Sonja Forward är psykolog och trafikforskare på VTI, Statens väg- och transportforskningsinstitut, och har studerat just ilska i trafiken.
– Det finns ju olika sorters kategorier av förare. Kör man själv för fort tillhör man kanske dem som blir frustrerade om trafiken går långsamt. Man gör slalomomkörningar, kör om på högersida och håller för korta avstånd. Och man gör detta för att man tror att man har någonting att vinna på det.
Den andra kategorin som retar upp sig i trafiken handlar om mer "lagliga förare", de som kör enligt hastighetsgräns, blinkar ordentligt och följer regler. De som helt enkelt blir arga när andra beter sig på för dem ett mycket dumt sätt.
– De ilsknar till på fartdårarna som inte visar respekt i trafiken och inte samarbetar.
Så finns en tredje kategori, där det kan handla om att man är nära en olycka som man i sista stund lyckats avvärja. Först blir man rädd, men rädslan kan vändas till ilska mot den som orsakade situationen.
Vare sig du är en otålig bilist, en stressad bilist eller en regelföljare är dilemmat att ju argare du blir desto mer fokuserad blir du på det som gav upphov till ilskan och i slutändan blir du en trafikfara. Du kan förlora omdömet och trycker kanske på i en uppförsbacke med dålig sikt för att ta dig förbi någon som, enligt dig, kör för sakta. Och så får du möte...
Ute i trafiken kan man tänka att "störst går först" – stämmer det?
– Om du har en större bil vet du också att den kanske går fortare än den som ligger framför och då kanske du känner dig rätt kaxig. Likadant kan det vara om du har en liten snabb bil, säger Sonja Forward.
Men främst handlar beteendet om hur man är som person.
– Kanske är det en person som är nedtryckt i andra sammanhang men får utlopp för sin aggressivitet i bilen. Eller att man reagerar negativt på stressade situationer i allmänhet.
Sonja Forward menar att det är viktigt att försöka fokusera på något annat när irritationen börjar blomma upp.
– Lägg inte energi på fartdåren som körde om, det leder ändå inte till något gott. Var medveten om hur ditt eget humör kan påverka hur du tolkar det som sker i trafiken. Om du redan innan du sätter dig i bilen är irriterad och på dåligt humör är risken stor att du är mera kritisk och negativ än annars. Kanske tar du din revansch i trafiken. Där syns du inte och är anonym, du kan vara lite extra kaxig.
Är det skillnad på mäns och kvinnors ilska i trafiken?
– Tittar man på studier av aggressivitet ser man att män och kvinnor upplever ilska lika ofta men att sättet att uttrycka den skiljer dem åt. Män är i allmänhet mera utagerande men det kan också bero på att de i högre grad än kvinnorna tror att de har något att vinna på detta. Könsskillnaderna verkar inte vara så stora när det handlar om aggressivitet i trafiken vilket kan beror på att med bilen får man en ökad styrka och ett extra skal. Så här kan även tjejer ge igen, och lyckas.
Sonja Forwards råd när du börjar känna ilskan pyra är:
– Fall inte in i samma mönster som den du blir irriterad på, ta hänsyn, tänk på andra och den enda du kan kontrollera är dig själv.