Muslimer i protest mot M-utspel om slöjförbud

Ett hundratal personer demonstrerade på lördagen i Eskilstuna för att demonstrera för rätten att bära slöja.

30 mars 2019 16:05

Demonstrationstillståndet var utfärdat på Svenska muslimska familjeförbundet i Eskilstuna, och ska ses i ljuset av moderaternas utspel om att i Vingåker, Eskilstuna och Nyköping utreda möjligheten till slöjförbud i för- och grundskolan. På några av skyltarna stod "Sluta jaga våra tjejer Jari" och var tydligt riktat mot moderaternas gruppledare i Eskilstuna Jari Puustinen.

– Ett slöjförbud är en nödvändig åtgärd om Eskilstuna vill komma åt problemen med hedersförtryck och religiöst tvång. Det handlar om att barn ska få möjligheten att vara barn, när du är vuxen kan du själv bestämma hur du vill ha det, hävdade Jari Puustinen i förra veckan.

Budskapet från de kvinnor och flickor som talade under lördagens demonstration kan sammanfattas i fyra punkter.

* Slöjan är en del av muslimernas identitet.

* Slöjan har inget med hedersförtryck att göra.

* Ett slöjförbud strider mot religionsfriheten.

* Politiska utspel, som det om slöjförbud, riskerar att öka förtrycket mot muslimer i Sverige.

– Jag är väldigt orolig för vad som kommer att hända de närmaste månaderna, dagarna och timmarna. Vi har nyligen sett de obeskrivliga massakrerna som inträffade i Nya Zeeland, då många muslimer kallblodigt mördades. Därför kräver den värld vi lever i mer eftertanke och noggrannhet i alla situationer. Alla som förstärker existerande fördomar eller skapar motsättningar och misstänksamhet måste vi alla akta oss för, sa en ung kvinna.

Hon sa även att ledande politiker och partier borde väga sina ord.

– Vi förväntar oss att våra folkvalda politiker är pålästa och har satt sig in i olika begrepp och ämnen, för att inte blanda ihop saker som inte har med varandra att göra. I Sverige har vi religionsfrihet och alla har rätt att klä sig som de själva vill.

En kvinna sa att M-utspelet andades politisk populism.

– Men borde de inte drabbas av viss eftertänksamhet när de ser vilka som hoppar på deras korståg? De trappar upp konflikterna i samhället för att vinna populistiska poäng, sa hon.

Abd al Haqq Kielan, imam vid Eskilstuna Stora Moské, var själv inte med vid demonstrationen. Han välkomnar dock initiativet och framhåller att Eskilstunas muslimer påverkats av moderaternas förslag.

– Utspelet är ganska osmakligt och har väckt stor upprördhet. Folk är rädda. Tjejerna blir uppskrämda om hur det ska bli. Ska polisen komma till skolorna och slita av slöjorna eller ska lärarna rapportera dem? Moderaterna framstår allt mer som en filial till Sverigedemokraterna, säger han.

Enligt imamen framställer moderaterna indirekt mammor och pappor som förtryckare.

– Det medvetna syftet med utspelet är att ta röster från Sverigedemokraterna, men den omedvetna effekten är att det göder våldsbejakande extremism. Vi kan räkna med fler attacker mot moskéer, och fler svenskar som kommer och rycker av muslimska tjejer slöjorna på stan. Utspelet gagnar inte muslimska tjejer eller deras frihet.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Peter Larsson

Ämnen du kan följa