I tv-serien Vikings (visas på HBO Nordic i Sverige) tolkas myten om vikingen Ragnar Lodbrok, som bland annat färdas till England och möter döden i en ormgrop. Men innan dess hinner Ragnar gifta sig med Sigurd Fafnesbanes dotter Aslög som Sigurd fick tillsammans med Brynhilde.
Tillsammans får Ragnar och Aslög flera söner, däribland Ivar Benlös, Vitsärk och Sigurd Ormiöga. Just nu väntar fansen världen över på att andra halvan av säsong 5 ska börja visas, där Ivar Benlös och hans anhängare ser ut att ta makten i det fiktiva Kattegatt, där serien i huvudsak utspelar sig.
Att många följer den dramatiska serien "Vikings" i tv är inte konstigt. Den rymmer "allt". Förutom action och äventyr, coola hjältar och hjältinnor, även kärlek, familjekonflikter, maktkamp och existentiella frågor.
Precis som historien som berättas på Sigurdsristningen i Eskilstuna. Den skildrar hur Ivar Benlös morfar, Sigurd, får i uppdrag av sin fosterfar Regin, dvärg och smed, att döda Regins bror Fafner. Fafner har stulit familjens skatt och antagit skepnaden av en drake för att vakta den.
Bakgrunden till detta berättas fragmentariskt i ristningen i form av en utter med en ring i munnen. Den syftar på hur gudarna Oden, Loke och Höner råkade döda Utter, bror till Fafner och Regin, och hur deras far, Reidmar, fått en guldskatt som ersättning. Dessvärre innehöll skatten en ring över vilken det vilar en förbannelse. Den som äger ringen kommer att dö.
Regin har smitt svärdet Gram till Sigurd, som lyckas dräpa draken. Hans ska steka drakens hjärta över en eld, och bränner sig på tummen när han ska känna efter om hjärtat är genomstekt. Han för då tummen till munnen och får i sig drakblod. Då förstår han plötsligt fåglars läten, och hör fåglarna tala om hur Regin tänker svika honom och behålla skatten för sig själv. Sigurd dödar Regin och blir alltså ägare till skatten och den mäktiga, men dödliga ringen.
Fortsättningen av berättelsen finns inte med på berghällen, men handlar om Sigurds möte med sköldmön Bryndhilde, deras kärlek, missförstånd, svek och död.
Hela storyn nedtecknades i Völsungasagan runt år 1275 och finns också berättad i tyska Niebelungenlied från samma epok. Men historien är betydligt äldre, vilket Sigurdsristningen i Eskilstuna visar.
"Vikings" är ett konkret exempel på att Sigurd och hans livsöde lever vidare. Ett annat är Richard Wagners fyra operor som ingår i "Niebelungens ring".
Men andra fantasy-berättelser som har fått stor betydelse i vår samtid är inspirerade av Sigurd och Völsungasagan. Först och främst JRR Tolkiens romaner och Peter Jacksons filmatiseringar av dem: "Hobbiten" och "Sagan om Ringen", men även böckerna om Harry Potter och tv-serien Game of Thrones.
Harry Potter bär drag av Sigurd, han uppfostras i en fosterfamilj och tvingas döda monster. Han stöter också på människor som kan ta djurs skepnad.
I tv-serien "Game of Thrones" (som bygger på fantasy-eposet "Sagan om is och eld" av George RR Martin) hittar vi Sigurd i form av karaktären Jon Snow, som också har en fosterfamilj, ett kungligt förflutet och kommer i närkontakt med drakar.
Sigurd har överlevt det mesta. Såväl drakar, magiska ringar och mer än tusen år. Han är för evigt inristad på sin häll i Sundbyholm och är i högsta grad levande i våra medvetanden.