Anställda köpte Kromteknik Sweden AB

Magnus Eriksson och Mats Zetterström som sedan flera år tillbaka arbetar på Kromteknik har köpt bolaget av dess tidigare ägare.

Mats Zetterström och Magnus Eriksson har köpt Kromteknik i Eskilstuna.

Mats Zetterström och Magnus Eriksson har köpt Kromteknik i Eskilstuna.

Foto: Joachim Sorbe

Näringsliv2019-11-22 19:12

Kromteknik Sweden AB på Fabriksgatan 9 arbetar med elektrolytisk ytbehandling av olika slags metaller. Företaget levererar ytbehandlade artiklar till små och medelstora företag. 

Magnus Eriksson har jobbat på Kromteknik sedan 2010. Han har varit platschef sedan 2017. Mats Zetterström kom för tre och ett halvt år sedan till företaget från Assa där han hade jobbat med ytbehandling sedan 1987. Även Magnus Eriksson har tidigare arbetat med ytbehandling på Assa. 

I maj blev Magnus erbjuden att köpa Kromteknik av dåvarande ägaren Anders Larsson. Entreprenören Anders Larsson tog över Kromteknik 2015 efter att företaget gått i konkurs. Magnus frågade sin gamle vän och kollega Mats Zetterström om han också ville vara med på affären. 

– Man började fundera på vad som skulle hända om vi inte hoppade på det här. Såna här företag blir ofta uppköpta av någon som flyttar produktionen och lägger ner, säger Magnus. 

– Det är ju en möjlighet. Jag tänkte att man inte får en sån här chans flera gånger. Vi sa att vi kör! säger Mats. 

Efter två dagar bestämde de sig att för att köpa företaget. Avgörande för beslutet var även att personalen tyckte att det var bra. 

– Vi pratade med stommen som har varit här ganska länge och som är väldigt duktiga på ytbehandling. Det var bara positivt. Det var ingen som tyckte någonting annat, säger Mats. 

Sedan den 1 oktober är Magnus Eriksson och Mats Zetterström ägare till Kromteknik Sweden AB. Företagets nettoomsättning uppgick förra året till 16 miljoner kronor och vinsten till 1,2 miljoner kronor. 

– Anders Larsson ska ha en eloge för att han räddade företaget, säger Mats. 

De nya ägarna har inte för avsikt att göra några stora förändringar i nuläget. 

– När det gäller ekonomin får man vänta och se lite. Man får inte hasta i väg och tro att nu ska man tjäna pengar för så kommer det inte att vara. Vi ska behålla fötterna på jorden. Vi ska skynda långsamt. Förbättringsarbetet pågår hela tiden på alla områden, säger Mats. 

Ingen av de nya ägarna drivit företag tidigare. 

– Det blir ju nytt. Ekonomibiten får vi hjälp av revisorn med. Man får lära sig saker. Tanken är att vi ska se hur mycket det blir och vad man ska lägga ut och inte. Produktionen är vi ganska lugna med. Där har vi varit med tidigare, säger Magnus. 

Mats tror att det första året kommer att bli ganska tufft. 

– Dels för att konjunkturen är på väg nedåt lite grann. Sedan vet man inte hur långt ner den går eller om den stannar upp. På det sättet är det bra att vi har många olika kunder. Första året blir ganska viktigt för att se hur det går. 

Många av Kromtekniks kunder är underleverantörer till storföretag som Assa, Atlas Copco och ABB. Företaget har även privatkunder. 

– Vi kör en del gamla bildelar. Det är inget ovanligt, säger Magnus. 

Kromteknik har 18 anställda. Personalen jobbar treskift för att hålla igång den stora hängzinken dygnet runt, fem dagar i veckan. 

– Personalen som vi har här är grym. Man kör inte sitt eget race. Har man lite att öra går man och hjälper en annan. Utan personalen kommer man ingenstans. 

De nya ägarna kommer att fokusera på kvalitet och miljömedvetenhet.

– Vi jobbar stenhårt med kvalitet och ledtider. Annars tappar du kunder. Vårt mål är att hålla fem arbetsdagar på en order. Vi är inte främmande för att jobba övertid om vi har mycket att göra. Det kostar lite mer, men du räddar ju kvar kunden. Det är det viktigaste, säger Mats.

Metallföremål doppas ner i ett bubblande bad.
Metallföremål doppas ner i ett bubblande bad.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!