Tufft läge i godisbranschen – Godisgubben i konkurs

Konkurrensen om godiskunderna hårdnar. Nu har ytterligare en godisbutik, Godisgubben i centrala Strängnäs, försatts i konkurs.

Ökade inköpspriser har minskat marginalerna i godisbranschen kraftigt och konkurrensen från lågprisbutikerna hårdnar.

Ökade inköpspriser har minskat marginalerna i godisbranschen kraftigt och konkurrensen från lågprisbutikerna hårdnar.

Foto: Johan Nilsson/TT

Näringsliv2024-03-20 18:00

Kraftigt ökade inköpspriser gjorde att godisbutiken Godisgubben i Strängnäs tvingades försättas i konkurs på tisdagen.

Butikens ägare är Enköpingsbon Mattias Winkler.

– Marginalerna har gått ner mycket i branschen de senaste åren. Sockerpriserna och därmed inköpspriserna har ökat mycket, det har blivit jättedyrt, säger Mattias Winkler, som nu tvingas säga upp två anställda i butiken i Strängnäs.

undefined
"Godisbranschen har fått ta stryk på grund av att inköpspriserna ökat så mycket", konstaterar Enköpingsbon Mattias Winkler vars godisbutik i Strängnäs nu försatts i konkurs.

Ökad konkurrens från lågprisbutiker som säljer godis till inköpspriser har också gett ett försäljningstapp. Att konkurrera med livsmedelsbutiker som har fler ben att stå på är svårt.

– Det öppnade en livsmedelsbutik på samma gata som vi, Matarket, och de hårdsatsade på lösviktsgodis. Vi är en liten verksamhet och tappet har legat på omkring en miljon det sista året, säger Mattias Winkler.

Han startade butiken 2014 och då såg marknaden helt annorlunda ut.

– Vi hade bra siffror och mycket kunder. Men under pandemin blev folk lite rädda för lösviktsgodis och vi fick ett tapp.

– Godisbranschen har fått ta stryk på grund av att inköpspriserna ökat så mycket, konstaterar Mattias Winkler.

undefined
Utanför butiken Godisgubben i Strängnäs.

Att behöva stänga butiken strax före påsk, årets bästa försäljningvecka för godisbutikerna, känns tungt.

– Men någonstans måste man ta ett beslut. Ska man gasa på och chansa – eller inte, säger Mattias Winkler.

Godisgubbens konkurs är registrerad hos Bolagsverket och inleddes den 19 mars, enligt uppgifter från kreditupplysningsföretaget AB Syna.

Så går en konkurs till

En konkurs innebär, för ett aktiebolag, att det avvecklas genom att bolagets tillgångar används för att betala bolagets skulder. Ett bolag kan begäras i konkurs av aktiebolaget självt eller av en borgenär som har fordringar på bolaget. Tingsrätten tar upp ansökan och försätter bolaget i konkurs. Tingsrätten utser en konkursförvaltare som hanterar processen. Konkursförvaltaren redovisar till tingsrätten som avslutar konkursen och bolaget är därmed upplöst. Länk till Bolagsverket.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!