Mellan den 30 april och 5 juni har elever på Eskilstuna kommuns gymnasieskolor haft möjlighet att hämta gratisluncher från en rad anslutna restauranger i Eskilstuna. Initiativet var en del av ett åtgärdspaket som riktades till det lokala närings- och föreningslivet och genererade runt 3,3 miljoner kronor. Men nu har eleverna tagit sommarlov – och restaurangerna står återigen ensamma i cornapandemin med vacklande ekonomi och ovissa framtidsutsikter.
– Vi var bland de bästa restaurangerna i stan, men när corona slog till tappade vi 80-90 procent av vår omsättning. Jag tror att vi kommer att ha det tufft fram till hösten. Det är då det kommer att visa sig vart vi egentligen är på väg. Vi lever på hoppet, säger Rizan Mustafa som är restaurangchef på Meze Lounge i centrala Eskilstuna.
Enligt kommunen var cirka 86 procent av eleverna i de kommunala gymnasieskolorna anslutna till matprogrammet under femveckorsperioden – och visst gav det resultat, menar Rizan Mustafa. Men han säger också att kommunen kunde ha fokuserat mer på restaurangerna som varit mest drabbade istället för att låta vem som helst ansluta sig till systemet.
– Man måste tänka på vilka som blir mest drabbade. Alla fick chansen att vara med men för vissa restauranger har det ju till och med gått ännu bättre än vad det gick innan pandemin. Vi är i behov av att det är rörelse i stan. Man hade behövt satsa mer på restaurangerna i city, säger han.
Ännu en krögare som sett en hel kundbas försvinna efter studenternas take away-erbjudande tog stopp är Dan Sonde som driver sushirestaurangen Sushi Yang i centrala Eskilstuna.
– Alla de kunderna är ju borta nu. Det vi tappat mest är folk som sitter här och äter, vilket stod för cirka 40 procent av vår omsättning. Stöd är ingenting vi räknar med för att det inte går att motivera från kommunens sida. Det är om det skulle komma en jättevåg i höst vilket gör att eleverna måste stanna hemma igen. Men då kan antagligen inte restaurangerna ha öppet heller, säger Dan Sonde.
Trots take away-möjligheter med hjälp av bland annat externa taxileverantörsbolag blir inte intäkterna nog. Två take away-leveranser med ett andrahandsföretag som exempelvis Wolt genererar lika mycket pengar som när en kund sitter på restaurangen och äter, berättar Dan.
Kravet att få vara med i satsningen var att sälja lunchrätter för 75 kronor till studenterna – trots att det egentliga priset på rätterna kunde vara högre. Niklas Edmark, näringslivsdirektör vid kommunen, menar att initiativet gjort att fler restauranger klarat sig när coronapandemin var som värst.
– Med tanke på att det varit så många luncher som gått ut är det många restauranger som klarat sig. Vi har ju under den senaste tiden sett att antalet personer som rör sig i centrum och är tillbaka fysiskt på arbetet ökar vilket också ökar möjligheterna att bedriva en mer vanlig verksamhet. Sedan är de ju såklart fortfarande påverkade av pandemin, säger Niklas Edmark.
Vid frågan om kommunen kunde valt att satsa mer på värre drabbade restaurangverksamheter säger näringslivsdirektören att man inte kan behandla någon annorlunda.
– Det handlar ju om likabehandling. Det är en hel bransch som har lika mycket påverkan. Det är svårt att göra en särbehandling på det sättet, säger han.
Rättelse: I en tidigare version av artikeln skrev vi att Rizan Mustafa var ägaren till restaurangen Meze Lounge. Men han är restaurangchef.