I samband med att Hanebergs säteri köpte Ottebro gård påbörjades arbetet med att utveckla en modern by. Efter att mangårdsbyggnaden renoverats riktade ägarna Kruhsberg blickarna mot den gamla ladan och idén kläcktes att skapa ett flerbostadshus på landet utan krav på detaljplan.
– Näshulta är en aktiv bygd och det ger goda förutsättningar för ett sådant här projekt, säger Jan Kruhsberg vid en pressträff med majoritetens kommunalråd på plats.
Byggplatsen, en kilometer från länsväg 214, håller som bäst på att förvandlas och ska bli en modern lada för människor – i stället för boskap. Stommen i krysslimmat trä är delvis rest och trots att det ännu är drygt åtta månader till inflyttning går det att få en god uppfattning om hur slutresultatet ska se ut.
– Eskilstuna kommun har som målsättning att växa och då vill även vi ta vårt ansvar och bidra. En procent av kommunens befolkning bor i Näshulta – då ska vi också stå för minst en procent av alla nya arbetstillfällen, säger Jan Kruhsberg.
Han beskriver Näshulta som en initiativtagande bygd och pekar bland annat på en lyckad fibersatsning, egen grundskola och en engagerad hembygdsförening.
– Här finns dessutom det populära utflyktsmålet Magdakullan som har en väldigt uppskattad restaurang.
Nya Ottebro lada kommer att rymma åtta lägenheter med extra takhöjd, golvvärme i alla rum – och fiber.
– Vi har märkt ett ökat intresse för att bo på landet. Med förbättrade möjligheter till distansarbete ser också framtidsutsikterna för landsbygden ljusare ut, säger Anders Kruhsberg, vd för RG bostad.
Arne Jonsson (C), som var på plats tillsammans med kommunalrådskollegorna Jimmy Jansson (S) och Jari Puustinen (M), gillade vad han såg.
– Det här är en fantastisk satsning – något av en våt dröm. Att bygga på det här sättet, utan att ge avkall på kvalitet och samtidigt ha miljön i fokus är bara jättekul och något som jag hoppas att fler vågar göra, säger Arne Jonsson.
Han ser många fördelar med att bo på landet och menar att faktorer som skola, äldreboende, föreningsliv och förekomsten av fiber hänger ihop.
– En människa som bor så här sätter sannolikt mindre ekologiskt avtryck än den som bor i stan.