Efterlängtad fiber i Näshulta: "Jätteviktigt för landsbygden"

Efter fyra års väntan har hela Näshulta äntligen fått sin fiber. "Det känns väldigt glatt men även lite vemodigt", säger Michael Carlén, ordförande i Näshulta fiber ekonomiska förening.

Den efterlängtade fibern är nu på plats. "Det känns väldigt glatt men även lite vemodigt", säger Michael Carlén.

Den efterlängtade fibern är nu på plats. "Det känns väldigt glatt men även lite vemodigt", säger Michael Carlén.

Foto: Veronica Karlsson

Näshulta2019-04-27 09:48

Näshultas resa mot fiberanslutning har varit utdragen. När arbetsgruppen i början av 2015 informerade om sina planer var det omedelbara intresset stort. Av 950 Näshultabor kom till sist hela 95 procent att göra gemensam sakt när Näshulta fiber ekonomiska förening ansökte om statliga medel. Efter upphandling och diverse myndighetskontakter sattes skopan i backen under senare delen av 2017. Processen blev dock segdragen och drabbades av bakslag då en konflikt om ersättning för att få gräva på stiftets mark uppstod. Den löstes genom stöttning från den lokala församlingen. 2018 var hälften av hushållen driftsatta. Michael Carléns ursprungliga förhoppning var att allt då skulle vara helt klart.

– Vi trodde att det skulle gå snabbare, fyra år är en lång tid. Det var strul med vägverket och deras långa handläggningstider. Sen har det varit en del missförstånd med markägare. Men i jämförelse med andra byalag har det ändå gått fort.

Michael Carlén och hans familj kom att bli näst sista hushållet att anslutas. Det är likväl en påtagligt nöjd initiativtagare som en solig vårdag i slutet av april betraktar när det borras i källaren.

– Om en timme ska det fungera. Det känns väldigt glatt men även lite vemodigt. En epok är till ända, säger han.

De dubbla känslorna har sin förklaring. Tillsammans med frun Sara Carlén och barnen Max Östberg och Sam Carlén lämnade han Eskilstuna till förmån för Näshulta för 14 år sedan. Ändå kallar han familjen nyinflyttad.

– Relativt i alla fall, skrattar han och tillägger med glimten i ögat att det tydligen krävs tre generationer innan man kan titulera sig äkta Näshultabo.

– Jag, styrelsen och arbetsgruppen har lagt ner tusentals timmar på det här och som icke infödd har jag lärt känna bygden och fått ansikten på människor. Föreningens möten har dragit mycket folk, även ungdomarna har varit intresserade. Näshultaandan - att människor ställer upp när det behövs - har genomsyrat hela projektet.

Det råder inga tveksamheter när han beskriver fiberanslutningens positiva innebörd för bygden.

– Det är jätteviktigt för näringsverksamheten, vi har 110 företag. På ett privat plan behöver landsbygden barnfamiljer och för att få nyinflytt är fiber ett måste.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om