Att äta ekologiskt och närproducerat är en trend som växer sig allt starkare. Men utbudet är fortfarande begränsat.
– När man handlar i affär måste man ofta välja mellan ekologiskt och närodlat. Vi kan erbjuda både och. Dessutom får våra medlemmar möjlighet att påverka vilka grönsaker vi odlar.
Det säger Daniel Larsson som i år startat andelsjordbruket Mylla i Näshulta tillsammans med sambon Hanna Nordin.
Paret är något av pionjärer eftersom andelsjordbruk ännu är ganska ovanliga i Sverige.
– Jag skulle gissa att det finns cirka 20–25 stycken i Sverige, säger Daniel Larsson. Men det kommer fler och fler.
Konceptet bygger på att kunderna i förväg tecknar sig och betalar för en grönsakslåda i veckan under odlingssäsongen – från mitten av juni till i slutet av oktober. Innehållet varierar under säsongen beroende på när grönsaker är färdiga för skörd.
Det brukar finnas mellan tio och tolv olika grönsaker i lådan. Vissa har en långskördeperiod och återkommer ofta, till exempel sallad, tomat, gurka, morot, lök och potatis. Andra kommer bara att finnas under en kortare period. I juni kan det vara ruccola, rädisa och spenat, i juli sockerärt, vitlök och fänkål. Därefter mognar en mängd olika kålväxter, som rödkål, vitkål, grönkål, blomkål och broccoli. Först mot slutet av säsongen skördas grödor som pumpa, palsternacka och purjolök.
– För många innebär det att de får tillgång till nyskördade grönsaker av fler sorter än man normalt sett får plats med i ett litet trädgårdsland. En annan fördel är att de slipper rensa ogräs, vattna och så vidare. För det sköter ju vi om.
På en del andelsjordbruk får medlemmarna färdigpackade lådor. Mylla erbjuder större valfrihet. En kväll i veckan kommer de skördade grönsakerna dukas upp och så får kunderna välja själva vad de vill fylla sin låda med.
Någon större risk att en speciell sorts grönsak tar slut innan alla hunnit ta det de vill ha tror inte Daniel Larsson att det blir.
– Vissa medlemmar vill ha lite mer av en sort, andra av en annan. Så det jämnar nog ut sig. Och skulle något mot förmodan ta slut kan vi gå ut och skörda mer. Landen ligger ju alldeles intill. Möjligen kan vi vid något enstaka tillfälle tvingas ransonera en grönsak som det finns väldigt lite av.
Om någon inte vill eller kan komma och fylla sin låda själv gör Daniel Larsson och Hanna Nordin det för en mindre extraavgift. Lådan kan då hämtas vid ett annat tillfälle.
Paret Larsson/Nordin flyttade in på gården Spången, där Hanna Nordin är uppvuxen, i höstas och satte omedelbart i gång med sitt projekt. Och de kommer knappast ha sysselsättningsproblem de närmaste månaderna.
När man nu ser dem arbeta med odlingarna känns det som att färdas tillbaka i tiden. Mycket av arbetet sker helt manuellt. Visserligen plöjdes fältet där odlingarna ligger upp med traktor innan det togs i bruk. Men det ska vara enda gången. I den mån maskiner kommer att användas i framtiden blir det i format mindre.
– För bästa resultat ska man inte störa jorden mer än nödvändigt, säger Daniel Larsson.
Inga bekämpningsmedel används, ogräs rensas för hand. Konstgödsel är också tabu. Däremot används hästgödsel och kompost. Dessutom tillämpas växelbruk, vilket innebär att grödorna byter plats varje år för att motverka näringsbrist och sjukdomar.
Även om fördelarna med att vara med i ett andelsjordbruk är många finns det ett riskmoment. Om skörden blir dålig blir också blir det mindre grönsaker att hämta. Men om skörden å andra sidan blir extra bra blir det desto mer.
I år är antalet medlemmar i Mylla begränsat till 25. Intresset att gå med har varit stort, men det finns fortfarande utrymme för ytterligare några. Det brinner dock i knutarna. Inom ett par veckor är det dags för första skörden. Planen är att utöka successivt kommande år.