Näshultadagen är tillbaka efter två år av pandemi

För första gången på två år samlas företag, hobbyhantverkare, kommunpolitiker och föreningar utanför Näshulta Fritidsgård för att visa vad socknen har att erbjuda.

Hembygdsföreningen räknar med att Näshultadagen drar ungefär 2000 besökare på hela dagen.

Hembygdsföreningen räknar med att Näshultadagen drar ungefär 2000 besökare på hela dagen.

Foto: Hedda Hallsenius

Näshulta2022-08-13 16:44

På lördagen går den 34:e Näshultadagen av stapeln. Festligheterna anordnas som vanligt av Näshulta Hembygdsförening, med ordförande Torbjörn Andersson i spetsen. De senaste två åren bytte Näshultadagen skepnad på grund av pandemin och blev Näshultarundan.

– Vi sade att vi ställer inte in, vi ställer om, säger Torbjörn Andersson.

undefined
Torbjörn Andersson är ordförande i Näshulta Hembygdsförening, som anordnar Näshultadagen varje år.

Men i år har Näshultadagen återgått till sitt traditionella upplägg. Inne i skolans gympasal ställer lokala hantverksintresserade ut allt från små väderkvarnar till deckare med mälartema. Utomhus kan man träffa Näshulta brandkår, skjuta lerduvor, eller tävla i kaninhoppning. Nere vid badplatsen går ångslupen S/S Gerda turer på sjön.

undefined
S/S Gerda är Sveriges äldsta ångslup. "Vi kör helt fossilfritt. Vi bränner bara ved, inget kol alls. Det är förnybart som gäller, det visste de redan 1865" säger maskinisten Hans Rosén, som är ordförande i föreningen Ångslupen Gerda.

Eftersom det är valår är alla partier i kommunfullmäktige inbjudna att hålla tal i tre minuter var. Samtliga partier på listan kom och talade utanför fritidsgården.

– En hemvändardag, brukar vi kalla det för. Det är många som kommer tillbaka. Flera kommer långväga ifrån och har med sig barn eller barnbarn, säger Torbjörn Andersson.

undefined
Kristine Eriksson och kaninen Furan Tokachi, eller Toker som han brukar kallas, deltar i kaninhoppningen. "Det är trevligt att hitta på något med sina husdjur och inte bara sitta hemma" säger Kristine, som har tävlat med sina kaniner i 32 år.

Besökarna Leah och Sofia Åkerblom Verlinna står bredvid brandbilen och försöker spola ner en rad med petflaskor med brandbilens vattenslang. Till hjälp har de hela Näshulta brandkår, inklusive deltidsbrandmannen Cecilia Thibblin och den nu pensionerade brandmannen Nils Pettersson.

– Vi är här varje år, och det går alltid hem. Det är nästan så att farfar var här och spolade som liten grabb, säger Nils Pettersson.

undefined
Leah och Sofia Åkerblom Verlinna prickar petflaskor med brandbilens vattenslang.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!