– Det är klart att det är otäckt, säger Lars Boqvist.
Han går med hunden Jeppe längs gång- och cykelvägen där skyltar varnar för gifterna som finns i marken.
– Vi går här varje dag, men han får bara nosa längs kanten. Han får inte gräva eller så.
Sedan brukets dagar är marken förorenad bland annat med arsenik och längs med gång- och cykelvägen avråds besökare från att plocka blommor och svamp. Barn och hundar bör inte heller tillåtas gräva eller leka i marken. Arsenik är akut giftigt för den som får i sig förorenad jord. Även koppar, bly och kvicksilver har hittats i marken.
De senaste undersökningarna som gjordes i höstas visar tydligare hur utbredda föroreningarna är. Dessutom har prover tagits inne i privata trädgårdar. Det har nämligen visat sig att jordmassor som har innehållit giftiga ämnen har använts som fyllnadsmaterial på flera håll, framför allt i södra delen av Nävekvarn.
– Stora delar av södra Nävekvarn är förorenat av bruket eftersom det har påverkat under så många år, säger Anneli Carlén, kommunens projektledare för markundersökningarna.
Eftersom det handlar om privata tomter vill kommunen informera de boende om resultaten innan de offentliggörs. Rapporten med resultaten släpps först nästa vecka.
– Nu vill vi diskutera med de boende vad de tycker och känner kring det här. Vi vill känna av vad Nävekvarnsborna tycker.
På torsdag kväll hålls ett informationsmöte för Nävekvarnsborna.
Mötet kommer att handla om vad som har hittats i de senaste undersökningarna och hur kommunen planerar att gå vidare. När rapporten är publicerad är det upp till politikerna att besluta om bidrag ska sökas för sanering hos Naturvårdsverket. Om även privata tomter behöver saneras, ingår de också i ansökningen om bidrag för sanering.
Lars Boqvist ska gå på mötet. Marie Grahn och Mona Englund, som bor lite högre upp i samhället känner dock inte till mötet. Däremot känner de väl till föroreningarna.
– Vi vet ju att det är giftigt och vi vill inte utsätta barnen för det, säger Marie Grahn.
De är ute och går med Maja och hunden Kila, som inte får leka fritt nära gång- och cykelbanan, när de går den vägen.
– Man plockar ju aldrig blommor och så där borta, säger Mona Englund.