Negativ sparränta rycker närmre

Som första bank i Norden inför danska Jyske Bank minusränta för privatkunder.

Negativ ränta rycker allt närmare även i Sverige, säger Robert Boije, chefsekonom på SBAB.

20 augusti 2019 08:52

Tidigare har även den schweiziska banken UBS aviserat att banken ska införa minusränta för vissa privatpersoner. Både hos Jyske Bank och UBS handlar det om kunder med mångmiljonbelopp på sparkontot.

Det kan säkert drabba även hushåll med lägre sparbelopp om centralbankernas styrräntor världen om blir ännu lägre och mer negativa, säger Robert Boije.

Negativ räntemiljö

När rapporter om inbromsning i konjunkturen och att en global lågkonjunktur närmar sig ser han en risk att även svenska sparare kan drabbas av negativa räntor framöver.

Går vi in i en global lågkonjunktur av mer hårt slag har Riksbanken sagt att de ser möjligheten att sänka reporäntan betydligt. I ett sådant läge kan det bli svårt för bankerna att inte införa en negativ ränta på hushållens sparkonton, säger Robert Boije.

Jyske Banks minusränta berör i ett första steg dem som har över 7,5 miljoner danska kronor på sparkontot.

Bakgrunden är den långa perioden av negativa räntor i Danmark, vilket gör att det kostar banken pengar när kunderna låter sina sparpengar bli liggande på kontot, förklarar bankens chef Anders Dam, enligt nyhetsbyrån Ritzau.

Den negativa räntemiljön i Europa är väldigt problematisk för bankerna och påverkar intjäningen väldigt negativt. Ett sätt att möta det är att införa negativ ränta för inlåning för privatpersoner, säger Andreas Håkansson, bankanalytiker på Danske Bank.

I det danska banksystemet är lönsamheten just nu särskilt pressad av det låga ränteläget.

Drabbar få

Då det är ovanligt att ha så stora belopp som 7,5 miljoner danska kronor på ett vanligt sparkonto är det dock i praktiken få privatkunder som berörs men det är ett första steg bland nordiska banker att testa hur den negativa räntan tas emot.

Det kan vara lite av en testballong för att se vad kunderna säger, för att så småningom gå ner i storlek, säger Andreas Håkansson.

Svenska storbanker har i dag nollränta på vanliga sparkonton. Inflationen, som betyder att den allmänna prisnivån höjs, innebär i praktiken redan en minusränta för den typen av sparande.

Ingen av de svenska storbankerna har ännu sagt att det kan bli aktuellt med en negativ sparränta.

Robert Boije tror att bankerna så långt det är möjligt i stället kommer att arbeta med exempelvis höjda avgifter och marginaler på bolån för att kompensera för dålig lönsamhet på inlåning.

Andreas Håkansson bedömer i dagsläget att risken för att svenska privatkunder kommer att drabbas av negativ sparränta som liten.

Om någon svensk bank skulle införa minusränta tror han att det också skulle gälla för stora belopp.

Då kanske vi pratar tio miljoner kronor och uppåt. Det skulle i så fall påverka väldigt få personer, säger han.
Fakta: Sparkonton där du får mest ränta

Konton som omfattas av den statliga insättningsgarantin och med fria uttag.

Bank, kontoRänta i procent
Nordax Bank, Sparkonto Xtra0,95
Qliro, Rörligt sparkonto0,95
PRA Spar0,95
Sevenday Bank, Sparkonto0,90
Avida Finans, Avidaspar0,90
Instabank, Sparkonto0,90
Svea Ekonomi, Sparkonto0,85
Santander Consumer Bank, Mitt spar0,80
Aros Kapital, Aros Likvidkonto0,80
Avanza Bank sparkonto0,75
GCC Caoital, GCC Spar0,75
Collector bank, Collector sparkonto0,75
Bluestep Bank, Flex0,75

Källa: Compricer

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
TT