Nina smider EM-medaljerna

Nu är det bara 99 dagar kvar till europamästerskapen (EM) för juniorer i friidrott startar i Eskilstuna. Innan dess ska tre företag hjälpas åt med att tillverka nästan tvåhundra medaljer. I går visades den första medaljen upp.

8 april 2015 06:00

Med välriktade slag visade smeden Nina Hedenfeldt på Rademachersmedjorna hur hon formade det glödgade järnet till en åtråvärd medalj.

Det var ingen vanlig arbetsdag på smedjan. På tisdagen pressenterades nämligen hur EM-medaljen ska komma att se ut.

– Det här är resultatet av ett nära samarbete mellan tre olika företag här i Eskilstuna, säger Bengt Qvarnström från företaget Svenska Medalj AB.

Nina från Smedja Sothönan smider själva grunden.

Anders Wansulin från a story kommunikationsbyrå, har designat den innersta delen av medaljen.

Det anrika företaget Svenska Medalj AB tillverkar den designade mittendelen och förgyller dem i valörerna brons, silver och guld.

– Man kan verkligen säga att medaljen är närproducerad, vi skulle kunna leverera dem till tävlingen med cykel också, säger Bengt Qvarnström.

Då arbetet startade med att ta fram en symbol för Eskilstuna så kom naturligtvis smederna och närheten till vatten fram som förslag.

– Medaljen är en ett fint bevis på samverkan mellan olika företag här i Eskilstuna och samverkan är något som genomsyrar vårt arbete, säger Karin Movin, generalsekreterare för EM i friidrott för juniorer.

Arbetet med att ta fram medaljer till friidrotts-EM startade för flera månader sedan och redan då visade smeden Nina intresse för att vara med i det arbetet.

I dag är det bara 99 dagar kvar och då ska nästan 200 medaljer vara klara.

– Jag vet vad jag har framför mig, säger Nina och torkar pannan. Men det är jättekul att få vara med och göra en så här unik produkt.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Mikael Andersson