Ny teknik skapar affärer i hästbranschen

Med nya appar kan man bedriva ridträning på distans, övervaka hästar nattetid och rita hoppbanor direkt i mobilen.

17 februari 2018 15:16

Svensk hästnäring ger i dagsläget upphov till en samhällsekonomisk omsättning på totalt cirka 45-50 miljarder kronor per år och 30 000 avlönade heltidsarbeten, enligt Hästnäringens nationella stiftelse, HNS. Antalet hästar har femdubblats på 40 år och uppgår i dag till cirka 360 000, vilket gör Sverige till Europas näst mest hästtäta land.

Enligt HNS medför det utbredda intresset för hästar en stor efterfrågan på varor och tjänster. Nya produkter, yrken och tjänster utvecklas hela tiden och ger grund för ett allt större småföretagande i framför allt tätortsnära landsbygd.

‒Hela hästbranschen är så het så att det bara kokar, säger Malin Andersson vid Häst och Lantliv AB.

Hon var konferencier när Agro Sörmland den 31 januari arrangerade en nätverksträff för företagare inom hästnäringen på Hedenlunda slott i Flen. Dagen bjöd bland annat på föreläsningar, lunch och mingel. Arrangemanget, som hade drygt 50 deltagare, var även kick off för ett projekt som ska hjälpa hästföretagare i Sörmland, Östergötland och Västmanland.

‒Målen är ungefär 6-10 hästföretag per län. Vi gör den här behovsanalysen, tar fram förslag på aktiviteter inklusive aktörer. Sedan hoppas vi att vi får ett bra underlag och kan skriva en ansökan för ett större projekt. Då ska det bli verkstad av detta, är tanken, säger Cilla Krantz, projektledare vid Agro Sörmland.

Flera innovativa företag inom hästbranschen presenterade sig och sina produkter. Det nystartade företaget Ridesum fick stor uppmärksamhet för sin träningsapp för ryttare och tränare. Ryttaren filmas med en mobil när den rider. Videon livestreamas genom appen till tränaren.

‒Någonstans i världen sitter din tränare och kollar på detta live och ger dig feedback i realtid. Det hör du i headset i samtalston på hästryggen, berättar Karin Lindell, medgrundare och kommunikationschef på Ridesum.

‒Ryttare sparar tid, pengar och får tillgång till fler tränare. Tränarna sparar tid, blir mer flexibla och kan öka sina intäkter.

Appen, som ska lanseras i år, kommer även att innehålla funktioner som hjälper ryttaren att planera sin träning. Ridesum bygger även en tränarbank för att ryttare enkelt ska kunna hitta tränare och få hjälp.

‒Jag tycker att det är väldigt roligt att se att ridsporten nu får mer uppmärksamhet. Allt från att Peder kammar hem medaljer till att friskvårdsbidraget nu äntligen omfattar oss också, men om man kollar på branschen som sådan är den ganska digitalt underutvecklad. Vi på Ridesum tror att vi kan vara med och bidra till att göra det bättre för alla som utövar sporten, säger Karin Lindell.

Hopptränaren Jannica Wadell, som driver företaget JW Sporthästar i Katrineholm, tyckte att Ridesum verkade vara intressant.

‒Jag vill vara en testpilot för dem. Jag provar det på mina elever som inte bor nära mig. Det innebär att de kan träna för mig fast vi bor 45 mil från varandra om det funkar för gruppträning.

Ett annat företag som presenterade sig vid nätverksträffen var det nystartade Videquus. Företaget har tagit fram en app som gör det möjligt att hålla uppsikt över sin häst även när ljuset släckts i stallet. Videquus-appen är kopplad till en intelligent kamera som upptäcker avvikande rörelsemönster och skickar ett larm direkt till mobilen.

Företaget MyHorse har skapat en modell för crowdfunding som gör att ryttare kan söka delägare i hästar.

‒En av utmaningarna i den här branschen är ekonomin. Det är svårt att få pengarna att räcka till allting man vill. Det kan vara svårt för en ryttare att finansiera, att köpa den häst den behöver, eller att hålla flera hästar, säger Eva Hedlund, vd för MyHorse.

‒Det här har vi utvecklat både för att vi förstår att det behövs och för att vi tror att det skapar mer pengar in i hästnäringen.

Med hjälp av företagets digitala lösning kan investerare följa ryttaren och hästen genom bilder och filmer från stallet, träning och tävling.

‒Det finns otroligt fina möjligheter att skapa engagemang och skapa delaktighet med hjälp av den digitala världen, säger Kristoffer Eriksson på MyHorse.

Egenföretagaren Ebba Kierkegaard berättade om ridappen Scopey som gör det möjligt att skapa hoppbanor direkt i mobilen. Docent Per Frankelius från Linköpings universitet höll ett föredrag om hur innovativ affärsutveckling kan lyfta företag. Anna Bråkenhielm höll en föreläsning där hon delade med sig av tjugo års erfarenhet som vd och entreprenör.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Joachim Sorbe