Misstänkt terrorrekryterare gripen

Den 45-åring som på måndagen anhölls misstänkt för terroristrekrytering i Örebro kan ha kopplingar till Eskilstuna, uppger Säpo.

1 juni 2015 11:55

Det var i en gryningsräd på måndagsmorgonen som polisen slog till mot misstänkta terrorrekryterare i Örebro. En 45-årig man hemmahörande i Mellansverige greps och anhölls klockan 06:48.
I ärendet finns kopplingar till moskéer i Örebro och Eskilstuna, enligt Säpo. De ska ha använts som samlingspunkter inför rekryteringen.

Enligt Sveriges Radio gäller misstankarna mot 45-åringen sannolikt rekrytering till terrororganisationen Islamiska staten.
De första förhören med 45-åringen är planerade till måndagseftermiddagen.
- Innan dess vare sig kan eller vill jag uppge något mer om utredningen, säger Ronnie Jacobsson.

Eskilstunaimamen Abd al-Haqq Kielan, som är ordförande i Årbymoskéns stiftelse, är inte förvånad över Säpouppgifterna om kopplingar till Eskilstuna.

Att jihadister söker inflytande via moskéerna är ingen hemlighet, säger han.
- Vi hade nyligen ett infiltrationsförsök i vår egen stiftelse och det var ganska raffinerat, säger Abd al-Haqq Kielan.

Det rörde sig om påstötningar om att välja in nya medlemmar i stiftelsen, och rösta bort Abd al-Haqq Kielan som ordförande. Men försöket upptäcktes och avvärjdes.

Den nu aktuella rekryteringen i Örebro uppges främst ha skett i kaféer och andra samlingslokaler. De religiösa församlingarna ska inte stå bakom rekryteringarna, enligt Säpo.
"Det är enskilda individers brottsliga verksamhet som står bakom", skriver man i pressmeddelandet.

Exakt vilken roll 45-åringen ska ha spelat i terroristrekryteringen framgår inte.

Han är misstänkt för "brott mot lagen om offentlig uppmaning, rekrytering och utbildning avseende terroristbrott och annan särskilt allvarlig brottslighet", enligt åklagare Ronnie Jacobssons skrivelse till Örebro tingsrätt.


(Texten uppdateras)

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Mathias Ståhle