Svafo bildades redan 1992 och har till uppgift att ta hand om kärnavfall och anläggningar från den tidiga svenska kärnforskningen. Bland annat från AB Atomenergi, som i dag är Studsvik Nuclear AB.
I dagarna är Svafo i ropet eftersom man kommer få ta hand om mellanlagringen av avfall från Sveriges första kommersiella kärnkraftverk Ågestaverket, beläget i ett bergrum i Farsta i södra Stockholm. Något som tidningen tidigare har skrivit om.
I slutet av förra året beslutade Riksgäldskontoret att AB Svafo under perioden 2020-2022 skulle betala drygt 204 miljoner kronor årligen i kärnavfallsavgift. Det beslutet överklagades av Svafo. Man yrkade även på så kallad inhibition, alltså att regeringen i väntan på ett nytt beslut skulle bestämma att avgiften på drygt 204 miljoner inte skulle gälla.
Det gick regeringen med på. I januari beslutades om inhibition. Och nu har regeringen bestämt att avgiften för Svafos del ska vara halva summan av den tidigare beslutade, alltså drygt 100 miljoner årligen fram till 2022.
Som motivering nämner man avskaffandet av den så kallade Studsvikslagen. Den upphävdes 2018, vilket gjorde att löpande bidrag som Svafo tidigare fått från de kärnkraftsproducerande företagen försvann. Att då gå direkt till en årlig avgift på över 200 miljoner anser regeringen är ett för stort steg för företaget. Därför väljer man att halvera avgiften under treårsperioden.