Vatten- och havsmyndigheten har sett över vilka badplatser som löper stor risk att utveckla algblomning eller som redan har en stor omfattning av plankton. I kartläggningen redovisas badets klassificering gällande vattenkvalitet, samt det senaste provtagningsresultatet. Bedömningen görs utifrån halten av tarmbakterier i vattnet och uppgifter om algblomning. Enligt Irene Karlsson Elfsgren, handläggare på vattenförvaltningen vid Sörmlands landsting är gifter i vattnet något man bör akta sig för.
– Vad man bör tänka på beror på hur pass intensiv algblomningen är. Har det blåst ihop stora flockar av alger så att det blir som ärtsoppa i vattnet bör man undvika att bada och hundar bör inte komma nära vattnet. De slickar sin päls och på så vis kan bakterierna snabbare spridas, säger hon. Föräldrar vid Bärstabadet uppmanas att ha extra uppsyn över sina barn. Småbarn får lätt kallsupar, menar Irene Karlsson Elfsgren.– Det är onödigt att bada om det är tjockt med plankton. Då är det bäst att helt undvika att vistas i vattnet.
Med algblomning menas en kraftig tillväxt av växtplankton i sjöar och havsmiljö. Algblomning förekommer hela sommaren, men oftast ser man den inte. Normalt blommar plankton nära vattenytan. Högsommarvärmen påverkar utvecklingen.
– Blomningen påskyndas av stark solljus och vindstilla väder, säger Irene Karlsson Elfsgren.