Det är hans tredje säsong på Haga cykel i Nyköping. Det var också här som cykel nummer två blev stulen den 15 april.
– Jag ställde den utanför jobbet. När jag skulle ta in den i verkstan och byta barnstol efter några timmar var den borta.
Cykeln var låst med dubbla lås, ett ringlås runt bakhjulet och en vajer runt framhjulet. Det stoppade inte tjuven. Såhär i efterhand tänker Pontus att han borde ha satt vajern runt en stolpe eller tagit ner den i butiken.
– Men det var ju bara en liten stund...
Cykel nummer ett var bättre skyddad från början. Åtminstone såg det ut så.
– Den stod hemma i vårt cykelförråd på Brunnsgatan. På morgonen skulle jag cykla till förskolan med min dotter. Då var cykeln borta.
Den förhållandevis nya cykeln var låst med dubbla godkända lås. Vajern var förankrad runt en stolpe och cykelrummet var låst. Pontus hoppades först att han bara hade glömt var han ställt hojen. Men tyvärr.
– Jag fattar faktiskt inte hur det gick till, säger Pontus.
Han har tidigare jobbat i cykelaffär i Stockholm och är förvånad över hur många cyklar som stjäls i Nyköping.
– Jämfört med Stockholm är det brutalt. Nästan varannan dag kommer det kunder som blivit av med sin cykel. Det är surt, särskilt när de kanske nyss köpt en.
Cykelstölderna har ökat trycket på begagnatmarknaden. Om cykeln "ändå ska bli stulen" är det bättre att köpa en billigare variant.
Pontus Jörgensen har två dyra träningscyklar hemma i lägenheten men har valt att "nedgradera" sin brukscykel.
– Den första kostade 8 900 kronor. Sen köpte jag en för 6 500 kronor. Den här kostade 4 800 kronor, säger han.
Han tycker att det är en bra idé att köpa en försäkring som eliminerar självrisken, åtminstone de första åren. Och att gardera sig med rejäla godkända lås förstås. Det finns också riktigt grova kedjor som inte kan klippas upp i första taget.
Polisen råder medborgarna att välja parkeringsplats för cykeln med omsorg. Ljusa och öppna platser där det rör sig mycket folk är ett förslag. Ett noterat ramnummer ökar möjligheten att få tillbaka sin stulna och upphittade cykel.
Branschorganisationen Svensk försäkring uppger att ersättningarna för cykelstölder har ökat kraftigt de senaste fem åren. Under 2017 anmäldes knappt 41 300 stulna cyklar till försäkringsbolagen. I genomsnitt betalade bolagen ut drygt 4 000 kronor för en cykel.