Fågelinfluensa konstaterad hos duvhök i Nyköping

Ett fall av högpatogen fågelinfluensa har konstaterats i Nyköpings kommun – det första i Sörmland för säsongen.

Ett fall av högpatogen fågelinfluensa hos en duvhök har konstaterats i Sörmland. Bilden är tagen i ett annat sammanhang.

Ett fall av högpatogen fågelinfluensa hos en duvhök har konstaterats i Sörmland. Bilden är tagen i ett annat sammanhang.

Foto: Janerik Henriksson/TT

Nyköping2023-01-25 22:12

Länsstyrelsen i Sörmland har fått in en rapport om en duvhök som konstaterats smittad av högpatogen fågelinfluensa. Duvhöken hittades död i Nyköpings kommun och skickades på provtagning till Statens veterinärmedicinska anstalt, SVA.

– Vi ser många sådana här fynd hos vilda fåglar i Sverige just nu. De senaste två åren har det varit väldigt intensiva fågelinfluensasäsonger med stor smittspridning bland vilda fåglar, i Sverige och i andra delar av Europa, säger Marie Nykvist, länsveterinär på länsstyrelsen.

Den högpatogena formen kan spridas snabbt och leder till mycket hög dödlighet.

Marie Nykvist berättar att de inte är förvånade över det konstaterade fallet, och utgår ifrån att det finns fler smittade fåglar i länet.

– Det här är en bra påminnelse att ta restriktionerna på allvar, så man inte riskerar att få in fågelinfluensa till sin besättning. Det kan få väldigt tråkiga konsekvenser, att man behöver avliva fåglarna och spärra gården.

Sörmlands län ingår i ett högriskområde för fågelinfluensa där Jordbruksverket infört fler regler för att minska risken för smitta, och de skiljer sig åt beroende på om man till exempel säljer ägg eller inte.

– Man ska bekanta sig med de restriktioner som gäller för ens egen fågelhållning och göra det man kan för att minska kontakten mellan sina egna fåglar och vilda fåglar. Det här inkluderar till exempel att byta skor innan man går in till fåglarna, så man inte drar med sig avföring från vilda fåglar in där tamfåglarna går.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!