Här föll skotten vid polismordet i Nyköping 1966

Gunnar Norgren höll i vapnet men det var den då 19-årige brottskumpanen Clark Olofsson som blev rikskänd. Pensionerade polisenchefen Mats Hedblom berättar om polismordet i Nyköping som skakade Sverige.

Tidigare polischefen Mats Hedblom deltog som 21-åring i jakten på Clark Olofsson och Gunnar Norgren.

Tidigare polischefen Mats Hedblom deltog som 21-åring i jakten på Clark Olofsson och Gunnar Norgren.

Foto: Fredrik Ericsson

Nyköping2022-05-14 16:00

– Norgren hade jag träffat tidigare, när han blev intagen för något annat. Jag minns att han sa att han var offsettryckare. Jag hade aldrig hört om ett sådan yrke, säger Mats Hedblom.

Mats Hedblom hade varit polis i ett år, 21 år gammal och stod lägst i rang, natten när skotten föll. Han var ledig och spenderade natten med en tjej, som sedan blev hans fru.

– Anledningen att polisen var ute och spanade var för att det hade varit en del inbrott. Vi hörde sirenerna och undrade vad sjutton det var som hänt nu, säger han.

Det ringdes in många poliser med Mats Hedblom fick nattpasset, kvällen efter skotten. 

– Alla ställde upp. Det var inget snack. Alla avbröt det de höll på med även om de var lediga.

Nu tittar vi runt i den mörka källaren på Skjutsaregatan där Clark Olofsson och Gunnar Norgren gjorde inbrott den 29 juli 1966. Mats tycker att hela händelsen är konstig. Att inbrottet där nere skulle leda till ett polismord.

– Varför sprang de runt med en K-pist, mitt i natten, här nere? Funderar han.

Mats Hedblom visar trappen upp från källaren på Skjutsaregatan, där Norgren och Olofsson kom upp efter källarbesöket hos Bobergs cykelaffär. Det var där de träffade på poliserna Sandahl och Mathiasson, vilket ledde till att Norgren avfyrade vapnet, som dödade Ragnar Sandahl.

Mats Hedblom var senare med på rekonstruktionen för att vakta ingången till gården på Skjutsaregatan.

– Jag stod här och vaktade så att inte allmänheten skulle kunna ta sig in, säger han.  

undefined
Mats Hedblom vaktade som ung polisen att ingen obehörig tog sig in på Skjutsaregatan för att störa rekonstruktionen, efter polismordet 1966.

Exakt var Norgren anses ha stått när skotten avfyrades vet inte Hedblom men det fanns kulträffar i en av plåtarna på balkongerna till lägenheterna på Skjutsaregatan, beskriver hyresvärden Dalhälls. Den plåten är bytt så spåren är borta.

Mats Hedblom kom aldrig riktigt nära de riksbekanta brottslingarna men var ändå delaktig i mycket av arbetet. Bland annat satt han vakt i Norgrens mammas lägenhet, ifall han skulle dyka upp där. 

– Vi var i lägenheten och hade den under bevakning.

undefined
Så här såg det ut på Skjutsaregatan under rekonstruktionen, sommaren 1966.

Men allt arbete var inte lika spännande. Ungefär en vecka efter mordet skulle Hedblom kontrollera trafik. De stod i närheten av Trosa och kontrollerade varenda bil som passerade.

– Vi saktade ner trafiken och tittade in i varenda bil om de satt där.

Den dagen var inte hans mest minnesvärda tid som polis, förklarar Mats.

Clark Olofsson

Växte upp i ett hem med alkoholism och som 16-åring hade han redan begått flera småbrott.

När han var på rymmen från ett ungdomshem bröt han och två andra sig in i dåvarande statsminister Tage Erlanders tjänstebostad i Harpsund, Flen. Tre månader efter inbrottet misshandlade Olofsson två polismän i Eskilstuna.

Efter polismordet i Nyköping sommaren 1966 blev Clark Olofsson en rikskänd person. Den mest spektakulära händelsen efter det är Norrmalmstorgsdramat, då flera personer togs som gisslan.  

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!