Drygt 215 000 sörmlänningar hade rätt att rösta i EU-valet. Trots att bara drygt hälften tog chansen är det mycket jobb för rösträknarna som har tagit plats i länsstyrelsens residenshus i Nyköping. I två, ganska små rum sitter ett 30-tal personer och räknar valsedlar.
– Jag gillar det här skarpt, jag tycker att man gör en samhällelig plikt, säger Kerstin Hamrin som räknar röster från valdistriktet Stigtomta centrum i Nyköpings kommun.
Först ut på morgonen levererades Nyköpings röster.
– De har närmast hit, säger Christofer P Cromnov som är en del av länsstyrelsens valledning och nickar mot stadshuset tvärs över torget och ler.
Därefter kommer övriga kommuner enligt ett speciellt schema. Sist kommer Eskilstunas röster. De har längst att åka och är länets största kommun med flest röster att räkna.
Axel Stenbeck, valsamordnare, och Annie-Marie Carlsson (M) från valnämnden i Katrineholm levererade Katrineholmsbornas röster på förmiddagen.
– Allt gick bra i går. Valdeltagandet var bara runt 50 procent och ungefär hälften av dem förtidsröstade. Så det var väldigt lugnt på valdagen, alla var färdiga klockan halv tolv i går kväll, säger Axel Stenbeck.
Det är stor skillnad från valet i höstas, då röster till såväl riksdag som region och kommun skulle räknas och valdeltagandet dessutom var högre.
På länsstyrelsen i Sörmland räknas alla röster manuellt. Inga räknemaskiner används som i vissa större län.
– Det här är en ganska stor grej, säger Ann-Kristin Lundqvist som har räknat röster i många val.
– Många har nog ingen aning om hur det går till, att vi sitter och räknar och går igenom varje valsedel för hand.
Rösträkningen pågår i minst tre dagar. Kanske blir de klara på onsdag kväll, men även fredagen är vikt till rösträkning om många sena förtidsröster kommer in.