Till kvaltävlingarna till SM i vattenrutschbana kan vem som helst anmäla sig. När Karolina Österlund bror frågade om hon inte skulle hänga med och tävla så var svaret självklart ja. Hon uppskattar udda utmaningar och gör gärna lite oväntade saker som hon inte har testat innan. I oktober tävlade hon igen.
– Egentligen hittade brorsan tävlingen redan 2018, men då var det fullt. VI sa att nästa år ska vi anmäla oss i tid och det gjorde vi, säger hon.
Då kvalade de i Västerås, på äventyrsbadet Kokpunkten där det finns två parallella tidtagningsbanor. Tiderna räckte hela vägen till finalen där deltagarna gör upp i dueller två och två. Karolina slutade nia och blev bästa tjej. Det gav henne blodad tant och när tävlingen åter öppnades efter ett uppehåll under pandemin, anmälde hon och några kompisar sig på nytt – med målet att skapa en tradition.
– De flesta skrattar och tycker att det är en kul grej. Många frågar hur man gör och hur man har hittat det här. Det är positiva reaktioner, men en del tycker det är knäppt.
SM-tävlingen har totalt 100 platser till vart och ett av de tre kvalen. Juniorer mellan 10 och 15 år tävlar i en egen klass, medan damer och herrar över 16 år tävlar tillsammans i den så kallade elitklassen. Deltagarna får kasta sig ut i vattenrutschbanan så många gånger de vill och den bästa tiden räknas. De tolv bästa tiderna från varje kval tar deltagarna vidare till finalen på Kokpunkten i Västerås.
Karolina Österlund tid från kvalet i Uppsala räckte till en plats i finalen, där hon var en av tre tjejer.
– Det gick inte så bra för mig som jag hade önskat, som det gick för två år sedan. Jag var kvar till det första utslagsåket. Då fick jag möta killen som vann juniorklassen för två år sedan och han slog ut mig.
Nästa år hoppas hon på revansch och med vanlig allround-träning, som ridning, löpning, cykling och styrketräning, hoppas hon kunna bli snabbare. Till vardags studerar hon till idrotts- och svensklärare och tar examen i januari 2024. Specifik träning i vattenrutschbana gör hon inte så ofta.
– Skarvarna och kanterna är hemska, man blir sönderslagen på skuldrorna, höfterna och hälarna när man tävlar.
Snabbast är ofta den som har bäst reflexer i starten, där man kastar sig ut i banan genom att dra sig i ett rör som sitter i ovankant.
– Man ska framförallt försöka spänna kroppen så mycket som möjligt.