Hon trycker till ordentligt på pinglan för att personalen ska höra att hon behöver hjälp. Och hon är riktigt upprörd över att larmet är borta.
– Jag betalar 6 000 kronor i månaden för det här rummet och för min trygghet. De stängde av larmet från en dag till en annan. Och det verkar bli långdraget.
Det var efter upprepade problem med de elektroniska trygghetslarmen som Nyköpings kommun sade upp avtalet med leverantören Tunstall. I väntan på en ny lösning har de boende alltså fått varsin pingla.
– Det här kan inte vara sant tänkte jag när de först kom med pinglan. Det är ju som i Pang i bygget, säger Kristina Schmidt.
Hon tycker att den provisoriska lösningen är "väldigt spartansk". För att äldreboendets personal ska kunna höra pinglan måste dörrarna vara öppna på natten. Det gäller även toadörrarna.
– Det känns inte alls bra, säger Kristina Schmidt.
Sofia Amloh (S), ordförande i vård- och omsorgsnämnden, har lätt att förstå Kristina Schmidts frustration.
– Vi är många som är frustrerade över att det har blivit så här. Det är beklagligt, säger hon.
Innan avtalet med Tunstall sas upp hade kommunen en intensiv dialog med bolaget för att få rätsida på larmproblemen. Det hjälpte inte, berättar Sofia Amloh.
– Vi kan inte ha en leverantör som inte levererar enligt beställning. Därför sa vi upp avtalet.
Varför väntade ni inte på en ny leverantör?
– Det hade varit optimalt. Men vi kunde inte påbörja en ny lösning innan det här var avslutat, säger Sofia Amloh och förklarar att det är osäkert hur lång tid det tar att hitta en ny leverantör.
Sofia Amloh är övertygad om att ringklockorna och de övriga åtgärder som vidtagits – mer personal och tätare ronder – räcker för att upprätthålla en god säkerhet i ett övergångsskede.
Hon säger också att de boende själva får välja om de ska sova med öppen dörr eller ha den stängd.
Ringklockan hörs väl inte genom en stängd dörr?
– Där behöver varje individ tillsammans med personalen göra ett val. Känner man sig tryggare med att ha dörren stängd får man ha det. Då kan individen i stället få tätare ronder.
Kristina Schmidt tycker att det var fel av kommunen att koppla ned larmet innan man har en annan leverantör.
– Vem vet hur lång tid det här kommer att ta. Vi kanske blir utan trygghetslarm hela sommaren, säger hon.