- De ska helst inte vara för gamla. Men det är klart, för den som inte haft jobb tidigare kan det vara svårt att hitta referenser. Men det går! Egentligen kan vem som helt vara referent - om man haft ett sommarjobb, eller varit aktiv i en förening. Kanske en lärare, en fritidsledare eller en idrottsledare, eller handledaren på prao-platsen.
Det är bäst att ha ett par, tre olika personer som referenter. Gärna från olika verksamheter. Syftet är att få veta lite mer om den som söker jobbet.
- Det är alltid positivt, de flesta berättar glatt och vänligt. Många undviker att prata om negativa saker, de flesta undviker helt att säga något. Då får jag grotta lite mer, och kanske lyssna också på det som inte sägs.
Rekryterande chef ringer alltid upp referenspersonerna, men bara för den som valt ut för jobbet, och då först efter intervjun.
- Vi ringer inte förrän den sökande varskott referenspersonen. Då hinner de tänka igenom vad de ska säga och är bättre förberedda.
Men för att bli aktuell för referenstagning krävs att den som söker jobb har passerat flera nålsögon,och kommit vidare i processen.
- Vi rangordnar sökandena i tre grupper. Om vi har 30 ansökningar till ett jobb brukar vi välja ut mellan fem och sju till den första intervjuomgången.
Det är bra meriter och en bra ansökan som krävs för att hamna i den gruppen.
Länsförsäkringar Södermanland använder ett datorbaserat system för jobbansökningar. Det underlättar mycket, tycker Christina Ek. Men det ställer också krav på dem som söker. De måste anstränga sig lite för att synas och sticka ut.
- Först, stava rätt! Be någon annan läsa, man kanske inte ser allt själv. Ett cv tycker jag ska vara kort och koncist, tydligt med alla personuppgifter, arbeten, utbildning och andra kompetenser som till exempel datakunskaper. Bild kan vara trevligt, en liten i hörnet, men inga partybilder, och inget album!
Varken brev eller cv får vara för långt. Max en A4 för brevet, och cv:t ska helst gå in på två.
-Vi får så många ansökningar och att gå igenom ansökningar är roligt men också väldigt tidsödande. Det viktiga är att få fram relevanta kompetenser och erfarenheter för att se om man matchar kravprofilen. Det kan vara praktiskt med brev och cv i ett svep ihop, men brevet måste förstås anpassas efter varje arbetsgivare. Man kan se om ett brev är ett standardbrev som skickas till många.
Tonen i brevet får inte vara för högtravande, tycker Christina Ek. Det gäller att sticka ut lite, och tänka sig in i arbetsgivarens situation.
- Vi som arbetsgivare har tänkt igenom noga vad vi vill ha. Det är bra att koppla ihop den egna kompetensen med det som söks, så att vi får en koppling till vad vi vill ha. Det kan också vara bra att berätta om man gjort något annorlunda, som exempelvis något projekt. Så vill vi förstås också veta varför man vill jobba just hos Länsförsäkringar Södermanland, om man kanske söker sig ifrån något i stället för till oss. Vi vill ha någon som är intresserad av oss, som står för och värderar det som vi står för.
Rekryterande chef gör det första urvalet och första intervjun. De sökande som inte kommer med i det första urvalet brukar dock få ett mejl ganska snart.
- En del chefer tittar löpande på de ansökningar som kommer, en del väntar tills ansökningstiden gått ut. Det kan ta två veckor innan man hör något. Man kan alltid mejla om man undrar, och om det drar ut på tiden, säger Christina Ek.