Med inspiration från förr

I Sörmlands Museum stora magasin finns allt från gamla malsprutor till 1700-talsklänningar. Nu har föremålen från förr inspirerat dagens formgivare och hantverkare till en helt ny museikollektion.

Nyköping2014-10-04 06:00

Av alla tiotusenstals föremål i Sörmlands Museums stora arkiv var det några rostiga kastruller, en spruta för insektsgift och en rulle till ett gammalt fiskespö som fångade konsthantverkaren och Gnestabon Johanna Thörnqvists uppmärksamhet. Allt ingår i det kompletta 50-talshem från Eskilstuna som finns i museets samlingar.

– Jag blev oerhört fascinerad av att det var så vardagliga föremål. Annars är ju alla saker man ser på museer så fina och gamla, säger Johanna Thörnqvist.

Det är över ett år sedan hon och drygt 100 andra konsthantverkare, konstnärer, slöjdare och designers bjöds in att traska runt fritt i Sörmlands Museums magasin i Nyköping för att hitta inspiration. Projektet "Gårdagens hantverk blir morgondagens design" var museets sätt att se om samlingarna kunde inspirera till spännande nyproduktion.

– Vi har ju inte våra samlingar bara för att spara dem till eftervärlden. Vi vill att de ska användas på olika sätt och i det arbetet vill vi gärna samarbeta med till exempel slöjdare och formgivare, säger museichef Karin Lindvall.

En jury granskade de idéer som besöken i samlingarna gett upphov till, och 15 kreatörer fick möjlighet att utveckla sina tankar till färdiga produkter. En av dem var just Johanna Thörnqvist som lät vardagsföremålen från det gamla 50-talshemmet inspirera till en helt ny mönsterkollektion.

– Jag har använt fotografier på allt från insektssprutor till pusselaskar, men gjort dem så små att man på håll inte ser vad det är. Först när man tittar riktigt nära upptäcker man att mönstret består av små, små fotografier, berättar Johanna.

50-talstematiken fick gå igen även när Johanna, i samråd med projektledaren Anne Elmdahl, beslöt vilka produkter hon skulle trycka mönstret på. Vaxdukar, termosar och plåtburkar kändes som föremål som kunde höra hemma i det 50-talshem där Johanna hittat sina mönsterdelar.

Slöjdaren Simon Svennberg från Katrineholm fastnade för en gammal pall med åttkantiga ben under sin rundvandring i museimagasinet. Formerna går igen i björkskaften till de egensmidda köksknivar som nu ingår i museets specialkollektion.

– Det var bra att få prova på att jobba gentemot en beställare och ta fram en produkt utifrån någon annans önskemål, säger Simon som till vardags utbildar sig till träslöjdare på folkhögskola.

Ett 40-tal föremål, från träaskar och knivar till pappersservetter och armband, ingår i den nya museikollektionen. Och eftersom Sörmlands Museum för tillfället saknar museihus har man öppnat en tillfällig butik inne i Nyköping.

– Det är kul att ha en fysisk butik så att folk kan klämma och känna på produkterna. Men jag ser också det här som en försmak på vad vi vill erbjuda i vår kommande museibutik när vi får vårt nya hus i Nyköping, säger museichef Karin Lindvall.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!