Ryanairs piloter sätter sin tilltro till det nystartade fackförbundet Ryanair Pilot Group (RPG). Michael O'Leary är inte särskilt intresserad av att förhandla med dem i dag, men kanske finns en öppning för framtiden.
Det säger Anders Kjellgren, Ryanairpiloternas kontaktperson hos Svensk Pilotförening (SP).
- O'Leary sa "vi kan tvingas till ett förhandlingsbord" om en majoritet av Ryanairpiloterna önskar det. Det är första gången jag hör honom säga så. Jag fattar det som att han inser att de kan bli tvungna att förhandla med en gruppering, säger Anders Kjellgren vid SP.
Irländsk lag säger att alla har rätt att ansluta sig fackligt. Samtidigt säger lagen att företag kan välja bort att förhandla med fackliga organisationer, vilket Ryanair konsekvent gör. Dessutom är 70 procent av bolagets piloter kontraktsanställda konsulter som hela tiden lever med en rädsla över att inte få förnyade kontrakt.
SN har pratat med en av de omkring 2 200 kontraktspiloterna. Han är engagerad i RPG men vågar inte gå ut med vad han heter. Bara om en majoritet av pilotkollegorna på lågprisbolaget gör samma sak, skulle han avslöja att han är med i nätverket.
- Jag tror inte att de skulle sparka mig, men de skulle granska mig extremt hårt och hitta andra anledningar att avskeda mig, säger piloten.
I sitt anförande på torsdagen kallade O'Leary den nya organisationen för Non Ryanair Pilot Group. Han hävdar att nätverket består av internettroll och piloter från andra flygbolag. Och visst, på de offentliga positionerna i styrelsen sitter piloter från andra flygbolag som täckmantlar för Ryanairanställda som inte vågar framträda med namn.
- Ryanairpiloterna måste ha förkläden. Men jag har pratat med medlemmar i RPG, så jag vet att de finns. Men ingen vågar uttala sig öppet. Den enda pilot som kritiserat Ryanair i media, John Goss, fick ju sparken, säger Anders Kjellgren.
Här kan du se gårdagens inslag om Ryanair i SVT:s Aktuellt.