Nikolas vill se fler tjejer bakom flugspöet

Sportfiskaren Nikolas Hjemdahl låter humöret bestämma fiskemetoden. Han ser därför att fiske är något för alla, oavsett kön, plånbok eller bakgrund.

Flugfiske behöver inte vara dyrt eller komplicerat. I grunden är det en lina, en krok med fjädrar på och ett spö som krävs.

Flugfiske behöver inte vara dyrt eller komplicerat. I grunden är det en lina, en krok med fjädrar på och ett spö som krävs.

Foto: Fredrik Ericsson

Nyköping2022-10-30 07:00

– Det fina med fiske är att man kan lägga det på valfri nivå, säger Nikolas Hjemdahl, projektledare för fiskevård på Sportfiskarna i region mitt, där Nyköping ingår.

Han står i vadarbyxor nedströms tapasrestaurangen vid Kvarnen i Nyköping och rullar ut kast från sitt flugspö.

undefined
Flugfiske behöver inte vara dyrt eller komplicerat. I grunden är det en lina, en krok med fjädrar på och ett spö som krävs.

Nikolas Hjemdahl ser sig som en fiskenörd men upplever inte att entusiasmen behöver vara på den nivån för att människor ska uppskatta fiske. Det är något för alla oavsett bakgrund, anser han.

– Flugfiske behöver inte vara dyrare än spinnfiske och på sommaren kan jag sitta och meta mört och sutare i en brassestol, säger han.

För mete krävs en pinne, en lina, en krok och något som fiskarna gillar att äta, plus själva beachstolen då. Det klarar alla av.

Flugfiske – som är dagens aktivitet för Nikolas Hjemdahl – kräver lite större insats. För att lära sig det krävs oftast lite guidning av en rutinerad person.

Det finns en uppsjö av prylar till flugfiske och många olika tekniker för att få ut flugan till vakande fisk, förklarar Nikolas Hjemdahl.

– Fast det går att lära sig på en eftermiddag, säger han.

undefined
Tjusiga rullar som den här kan vara bra när det fiskas stora fiskar, så som lax.

I grunden behövs inte mycket mer saker än vid klassiskt mete. Det vill säga lina, spö och krok – men för flugfiske så är kopplingen mellan linan och spöet nästan religion. Det gör stor skillnad vilken lina som sitter på vilket spö. De behöver fungera bra tillsammans.

Rullen är sällan ett problem. Ofta tas fisken in utan spole. Det är bara grova fiskar som lax och gädda som kräver tålig utrustning och lite kraftigare rulle.

Vilken fluga som ska knytas fast i tafsen kan också vara svårt att veta som nybörjare eftersom många parametrar spelar in. Den här höstdagen är det de prickiga öringarna som är förhoppningen för Nikolas Hjemdahl. De är inte lättlurade.

– Fiskarna är inte här för att äta, utan för att leka, säger han.

Vilket gör det betydligt svårare att få fisken att hugga. Det är snarare revirinstinkten än aptiten som ska lockas fram, tror Nikolas Hjemdahl utan att veta tvärsäkert. Att det går att fånga dem vet han.

– Jag har fått några öringar här tidigare på säsongen men någon lax har jag inte lyckats lura, säger han.

Varför är det så få tjejer som fiskar?

– Jag tror det behövs fler förebilder och att de börjar i de yngre åldrarna.

Könsfördelningen har förändrats – fler kvinnor fiskar – men det går långsamt i den riktningen, ser Nikolas Hjemdahl.

undefined
Nikolas Hjemdahl anpassar fiskemetod efter humör. På sommaren tycker han det är skönt att sitta i en solstol och meta. På hösten flugfiskar han gärna.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!