Hur charmar man en rekryterare? Svårt, men inte omöjligt, tycker Ingrid Lindbom och Sara Enell, som ansvarar för rekrytering i Nyköpings kommun.
- Man ska vara personlig, men inte privat tycker jag, säger Ingrid Lindbom, personalchef i Nyköpings kommun.
Varje år anställs massor av folk, och de träffar flera sökande till varje ledig tjänst. Kommunen är en stor arbetsgivare, med massor av olika yrken som ställer väldigt olika krav på kunskaper, kompetens och erfarenheter.
- Jag jobbar mest med rekrytering. Jag tittar igenom ansökningarna och gör ett första urval, innan jag skickar vidare den första gruppen till den ansvarige chefen. Mitt första tips till den som söker jobb är att läsa annonsen med kravprofilen noga och utgå från den i ansökan. Den som har skrivit annonsen har tänkt igenom noga vad som behövs, det ligger mycket förberedelse bakom, säger Sara Enell.
Hon vill gärna veta varför en person har sökt jobbet. Och så förstås få en bild av vad för slags person hon läser om.
- Brevet är viktigare än cv:t om man är ung och kanske inte har så mycket erfarenheter. Då ska man lägga mest fokus på det. Men i cv:t ska man ta upp sådant som säger något om dig som person, som sommarjobb, fritidsengagemang, exempelvis i ridklubben eller idrottsföreningen, säger Sara Enell.
- Man kan också skriva om sin prao, var man gjorde den, säger Ingrid Lindbom.
Det som de båda värdesätter är attityden, att den som söker har potential och visar framåtanda.
-Det finns en fara om det blir för mycket fokus på formalia. De personliga egenskaperna är viktigast, men vi har också krav på oss enligt lag att ta ut exempelvis utdrag ur belastningsregistret för vissa typer av jobb, säger Ingrid Lindbom.
När SN besöker kommunen pågår just rekryteringen av en system- och supporttekniker till IT-avdelningen. Ett femtiotal har sökt, och Sara Enell har fullt upp med att sortera ansökningar.
- Vi använder ett datorbaserat verktyg, vi får in alla ansökningar i systemet, och det underlättar enormt. Men det blir samtidigt lite likriktat, vilket är synd. Jag tittar först på de formella kraven, men jag tittar också om det verkar finnas ett verkligt intresse för jobbet, berättar Sara Enell.
Hon vill att det ska synas att den som söker har ansträngt sig lite, och verkligen vill ha jobbet. Att slarva genom att i sin ansökan namnge fel arbetsgivare, t ex beskriva XX företag i stället för Nyköpings kommun imponerar inte så mycket.
- Vi är inget "företag", det här är en kommun, och då ser det ut som om texten gått iväg till en massa arbetsgivare. Jag vill ha lite själ och hjärta i ansökan, säger Sara Enell.
Fast brevet får inte heller vara för långt. En sida max, och helst ska cv:t också rymmas på en A4, eller i vart fall max två, tycker båda. Det är förstås knepigt, men då gäller det att välja.
- Är det för långrandigt så kan vi tänka "varför kan han eller hon inte vara mer stringent?". Men det ska inte vara för kort heller, om det bara är några rader undrar vi förstås varför man inte passar på att sticka ut lite, säger Ingrid Lindbom.
Hon tipsar om att gärna lägga in några citat från tjänstgöringsbetyg i det personliga brevet, som lyfter fram förtjänster som behövs i det jobba som söks.
- Jag har sett sådana ansökningar där man lägger in positiva omdömen från gamla arbetsgivare, ett par meningar bara, och det är informativt och trevligt! Men då måste man också skriva vem som säger det, tycker Ingrid Lindbom.