– Jag är nyfiken och jag tycker jättemycket om utveckling och jag tycker om samarbete, säger Birgit Båvner i Affärslivspodden som produceras av Affärsliv i samarbete med Almi.
Birgit Båvner är styrelseordförande i Nysam. Vi årsskiftet slutade hon som ansvarig på Nyföretagarcentrum Östra Sörmland efter 15 framgångsrika år. Hon är också känd för sitt stora engagemang för kulturen. Hon har bland annat varit ordförande för galleriet Fiskhuset, musikhuset Slakthuset och sammankallande i Kulturstråket. 2007 fick hon utmärkelsen Årets Nora och 2011 blev hon utsedd till Årets marknadsförare. I podden säger hon att hon tycker om när det händer saker runtomkring henne.
– För mig är det så att den ena idén föder den andra. Det som vi kanske har gjort på Nyföretagarcentrum kan vara någonting som jag kan ta vidare på något annat ställe.
Hon beskriver sig som en "jätteoptimist" som tycker om när det blir verkstad av planer. Birgit har inte satt någon tydlig gräns mellan arbete och fritid.
– Det har gått i varann och jag tycker att jag har funnit mitt liv intressant och utvecklande tack vare att jag har låtit det vara lite så här flytande gränser.
Vid årsskiftet avslutade Birgit Båvner sin anställning som verksamhetsledare för Nyföretagarcentrum Östra Sörmland. Under hennes 15 år som ansvarig har nyföretagandet ökat och NKI-rapporter har placerat Nyföretagarcentrum Östra Sörmland på en av de främsta platserna i landet.
Birgit menar att grunden till framgången har varit att Nyföretagarcentrum fungerar som en trestegsraktet där den som vill starta ett företag först får gå en starta eget-kurs, sedan får rådgivning och till sist en mentor. Nyföretagarcentrum Östra Sörmland är det enda Nyföretagarcentrum som tre gånger haft mentorer som erhållit titeln Årets mentor i Sverige. Caxton Njuki har även utsetts till Årets mentor i världen, något som bidragit till Birgits beslut att fortsätta som ansvarig för mentorprogrammet. Hon menar att Caxton Njuki är en bra förebild för många utlandsfödda.
– Väldigt många som kom för en 5-6-7 år sedan har lärt sig svenska. Man är entreprenör, man drev företag i sitt hemland. Vad vi behöver göra nu är att hjälpa och bygga en brygga så att man också lyckas göra en företagarresa i sitt nya hemland.
Hur tycker du att det står till med jämställdheten i näringslivet?
– När jag började för 15 år sedan hade vi det som ett mål att kvinnorna skulle komma i lika stor omfattning som männen. Idag är det till och med så att det är fler kvinnor som kommer till Nyföretagarcentrum. Men det är exakt lika många som startar oavsett kön utav kvinnor och män.
Birgit är styrelseordförande i Nysam som bland annat har som mål att Nyköping ska blir Årets stadskärna. Hon berättar att Nysam bland annat arbetar med trygghetsskapande åtgärder, med att utveckla centrumhandeln och för att få fler att handla lokalt.
– Det har vi lyckats bra med mycket tack vare presentkortet.
Hon lyfter fram det nya evenemanget Nyköpings kulturnatt son äger rum på fredag den 13 maj då konstnärer har vernissager och besökare erbjuds ett kulturprogram med allt från musikframträdanden till dans och körsång. Birgit nämner även planerna på ett kallbadhus och säger att Nysam för väldigt positiva samtal med kommun och intressenter.
I Affärslivspodden berättar Birgit om hur hon var med och startade Galleri Fiskhuset 2009.
– Det luktade till och med fisk när man klev in där, men hur som helst hamnade jag i den här gruppen. Alla andra var jätteduktiga. De var konstnärer och konsthantverkare.
Att det fanns de som tvivlade på att planerna skulle kunna förverkligas fick henne bara att engagera sig ännu mer.
– Nu är vi alltså 13 år senare och vi har lyckats jättebra. Vi har kunnat betalt hyran varenda månad, vi har massor av konstnärer som har fått ställa ut.
Birgit har själv ställt ut kläder i lin på Fiskhuset tillsammans med sin syster Margareta.
– Jag har alltid sytt, alltid. Sedan flyttade Maggan till Skåne och vi ville ses. Vi ville göra saker tillsammans fortfarande så det började med tygresor och sedan var det någon gång där vi insåg att vi kan inte bara handla tyg. Vi måste göra någonting så då bestämde vi att vi ställer ut en gång per sommar och vi syr kläder i lin.
På fritiden tycker Birgit bland annat om att åka skidor, fiska och odla.
– Mitt efternamn Båvner kommer ju naturligtvis från Båven så där har vi en lite jordbruksfastighet tillsammans.
– Så har jag börjat få barnbarn. Det är ju också någonting som har fogats till allting annat.
Sedan fem år sitter Birgit i styrelsen för föreningen Bloom som ligger henne varmt om hjärtat. Föreningen ger ensamstående föräldrar, barn och ungdomar möjlighet att göra sådant som de annars inte skulle kunnat göra.
– Det kan vara en peng för att kunna köpa en julklapp, en möjlighet att en dag på sommarlovet få gå på badet.
Birgit är född 1949 på Husby gård i Bettna.
– Min pappa jobbade med jordbruk och sedan landade vi i Tystberga.
Hon berättar att hon inspirerades av sin pappa som gick på föreläsningar och var med i studiecirklar.
– Så kom han hem och berättade och jag tror att där väcktes en önskan att själv också få vara med.
Birgit har varit chef på studieförbundet TBV i Sörmland. Hon har varit verksam i Eskilstuna där hon startade företaget Begåvia. Hon brinner för folkbildning och menar att det är något som har genomsyrat hennes verksamhet på både TBV och Nyföretagarcentrum.
Hon har upplevt flera höjdpunkter i karriären. En var när hon fick Ann-Margreth Karlssons stipendium på en MINO-gala. En annan höjdpunkt var när Caxton Njuki blev utnämnd till Årets mentor i världen. Birgit säger att det även känns stort när någon som startat företag ringer upp henne och berättar att det går bra. Hon nämner även att de regelbundna mentorträffarna för utlandsfödda på Nyföretagarcentrum. Utlandsfödda har då fått träffa representanter för näringslivet.
Många andra som har gjort så mycket som Birgit skulle kanske se tillbaka på sin framgångsrika karriär och slå sig till ro, men hon känner fortfarande att hon har mycket kvar att göra.
– Det blir bara lättare och lättare. Jag har gjort en massa saker och jag känner massa personer och jag har väl alltid tyckt att det är mycket lättare att säga ja än att säga nej.
Du kan lyssna på avsnittet i sin helhet på Affärslivspodden som finns där poddar finns.