Okända fornfynd hittade i skogen

På sin promenad i de djupa Kolmårdenskogarna hittade Sven Jonsson flera tidigare okända gravrösen. Länsstyrelsen, som ska undersöka saken, välkomnar tips från allmänheten.

Nyköping2013-12-02 21:08

Varje år håller Sven Jonsson från Stigtomta i skogsvandringar. Det var när han var ute i området kring Brännsjöarna i skogen mellan Ålberga och Stavsjö för att reka inför nästa vandring som han hittade flera fornlämningar i skogen. Efter en koll på kartan insåg han att de inte var registrerade.

– Det finns en hel del rösen där som varken länsstyrelsen eller museet känner till, säger Sven Jonsson.

Det han hittade var stenhögar och han känner igen dem som gravrösen från järn- eller bronsåldern.

– Man kan skilja dem från odlingsrösen som ofta saknar ordning, det är bara stenar som är upplagda. Om det är gravrösen har de ofta en kantring av stenar. De här ligger också i marker där det inte har funnits någon odling.

Han har tipsat länsstyrelsen som gärna tar emot tips från allmänheten.

– Det inventerades på många platser på 1980-talet och därefter på vissa platser igen, men långt ifrån i alla skogsmarker, säger Åsa Westin, handläggare på länsstyrelsen.

För att fornlämningarna ska registreras måste en arkeolog åka ut och fastställa vad det är för typ av fornlämning och därefter anmäla den till Fornminnesregistret (FMIS).

– Det kan dröja lite för det handlar om pengar och resurser, vi kan antingen anlita en konsult som inventerar ett större område eller så kan någon härifrån åka ut när det finns möjlighet. Vi har en pärm där vi samlar sådana här tips från allmänheten, säger Åsa Westin.

Sven Jonsson är orolig att gravrösena ska hinna förstöras eftersom skogen ska avverkas innan området blir naturreservat. Normalt sett anmäler skogsbolaget till Skogsstyrelsen som rapporterar vidare till länsstyrelsen om ett område där det finns fornlämningar ska avverkas. Men det förutsätter givetvis att de är registrerade.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!