På spaning bakom Järnridån – nu berättar F11-piloterna

De tog sikte på raketbaser bakom Järnridån. Uppdraget var superhemligt. Men nu efter 60 års sekretess berättar stridspiloterna från Skavsta.

Med planet Tunnan tog sig tre piloter stationerade på F11 utanför Nyköping in på sovjetiskt territorium för att spana. Nu efter 60 år berättar de om det hemliga uppdraget.

Med planet Tunnan tog sig tre piloter stationerade på F11 utanför Nyköping in på sovjetiskt territorium för att spana. Nu efter 60 år berättar de om det hemliga uppdraget.

Foto: F11 Museum

Nyköping2021-05-09 19:31

– Vi visste i princip ingenting när vi beordrades till Ronneby (från Kallinge utgick spaningsuppdraget), säger Jan Mattsson, 84.

Han och hans flygkamrater på F11 Birjer Östling och Roland Strandberg var tämligen nykläckta stridspiloter. Nu hade de kallats till särskilt uppdrag. Jan Mattsson var 21 år och blev beordrad tillsammans med Östling och Strandberg en "övning i lågflygning över hav samt fotospaning mot främmande kust", som det skrivs i den nya boken Över gränsen.

För den oinvigde kanske det inte är särskilt upprörande, spioneri har alltid förekommit. Men under den här tiden då när Järnridån var ett faktum pågick ett hemlighetsmakeri mellan öst och väst, som kunnat resultera i storskaligt krig. Och bara några år tidigare, 1952, hade svenska DC-3:an Catalina skjutits ned av sovjetiskt stridsflyg och tvingats nödlanda i Östersjön.

Dessutom finns en myt om att svensk spaning över sovjetiskt territorium upphörde 1957.

Det är några skäl till bokens utkomst, som F11 Museum vid Skavsta ger ut.

Ett annat skäl är att sekretessen hävts efter 60 år.

– Det var så på den tiden att vi beordrades att hålla käften om uppdraget och då gjorde man det på den tiden, säger Jan Mattsson.

undefined
Utrustade med kameror flög piloterna på så låg höjd för att undgå upptäckt att Östersjöns vågor slog emot vindrutan.

En fredags morgon kallades piloterna till orderrummet. Piloternas uppgift var fotospaning över sovjetisk kust och att notera eventuell militär upprustning. Flygplanen var avidentifierade – ingen skulle kunna se vilken nation planen tillhörde. Piloterna taxade ut och gav sig iväg.

Vid ett av uppdragen blåste det full storm.

– Vi flög så lågt att jag fick vågskum på vindrutan, minns Jan Mattsson.

Skälet till lågflygningen var förstås för att undgå radar och visuell kontakt.

På väg tillbaka efter utförd fotografering noterade Jan Mattsson ryska stridsflygplan över honom på cirka tusen meters höjd. "Det var långa sekunder innan jag förstod att de inte upptäckt mig", skriver han i boken.

Spaningsuppdrag utfördes även längs kuster i dagens Estland och Lettland, som då tillhörde den sovjetiska unionen. Samtliga uppdrag utföll till belåtenhet och har sedan dess hemlighållits.

– Vad våra uppdrag resulterade i vet jag inte, men bilderna blev bra, säger Jan Mattsson.

Huruvida det förekommer hemliga spaningsflyg i dag är oklart.

Tidningen har sökt försvarsminister Peter Hultqvist (S) för en kommentar, men han har via sin pressekreterare avböjt.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!