Sörmland tog silver i mattävling

Sörmland knep andraplatsen i tävlingen Svenska matverk med produkten bryggarebröd. Prisutdelningen hölls på fredagen.

NYKÖPING2013-01-25 13:13

21 landskap deltog i tävlingen och vann gjorde Bohuslän med vinkokta musslor. Tvåa kom alltså det sörmländska laget med Maria Printz, Kerstin Björklund och Anders Olsson.

Det har inte varit frågan om någon vanlig tallrikstävling. Nej, i stället har det handlat om att använda råvaror som finns i landskapet, förädla varorna och tillaga.

Kriterierna ska inte bara vara att matverket smakar bra utan även är säljbart på marknaden, är en ätupplevelse och har ett tilltalande utseende.

Finalen avgjordes på Träffen i Nyköping, där närmare 200 personer fanns på plats på Gastronomiskt forum, som arrangerades för första gången.

Maria Printz var nöjd med utgången.

- Det känns bara härligt. Jag är ingen tävlingsmänniska, men jag tycker att det här är en jättebra produkt och jag tror på idén.

Brödet beskrivs som en sörmländsk produkt eftersom det är bakat på vete och råg från Kerstin Björklunds företag Warbro kvarn i Katrineholm och på vört och drav från Anders Olssons bryggeri Eskilstuna Ölkultur. Själva bakningen görs i Maria Printz bageri i Stallarholmen.

I SN lördag 26 januari: Maria Printz berättar om det prisade bryggarbrödet

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!