Dags att renovera fönster – Thomas vet hur man gör

Thomas Lundqvist renoverar fönster nästan varje dag. "Det är materialbiten och kulturarvet som jag brinner för", säger han.

Om man jämför ett fönster med kroppen och kroppens kläder så är träet och glaset själva kroppen. Färgen och kittet är kläderna som måste bytas ut efterhand.

Om man jämför ett fönster med kroppen och kroppens kläder så är träet och glaset själva kroppen. Färgen och kittet är kläderna som måste bytas ut efterhand.

Foto: Jens Alvin

Nyköping2021-05-06 14:04

– Om han tycker att det är kul? Han är 70 år och är ute i verkstan varje dag. Om han skulle tycka att det är tråkigt skulle han inte vara där, säger frun Caroline Lundqvist.

undefined
Om man jämför ett fönster med kroppen och kroppens kläder så är träet och glaset själva kroppen. Färgen och kittet är kläderna som måste bytas ut efterhand.

Några hundra meter från Tunabergs kyrka ligger gården Syrtorp. Där bor och jobbar Thomas Lundqvist med sitt måleriföretag. Det syns att Thomas är en duktig hantverkare. Boningshuset är fint målat i en röd färg och alla fönster är spröjsade. Men Thomas själv håller mest till i den fina verkstaden.

– Vi har bott här i 20 år och renoverat en del, säger han.

Mest jobbar Thomas med äldre hus åt museet och länsstyrelsen. Det blir mycket renovering av fönster och kyrkbänkar. År 1969 gick han ut målarskolan och sedan blev det två år på konstskola.

undefined
I Thomas Lundqvist måleriverkstad finns det gott om fönster. Och alla hänger prydligt uppradade i specialgjorda ställningar.

– Vi gör mycket jobb åt säterierna i Sörmland. På Nynäs slott har vi renoverat alla fönsterna. Det är utmaningarna som är det roliga, säger han.

Thomas upplever att det finns ett stort intresse för att renovera fönster. Han har flera gånger haft kurser på Sörmlands museum.

Varför är det viktigt att renovera ett fönster på rätt sätt?

– För att fönstret ska kunna leva vidare. Man vill bevara träet och glaset, framför allt om det är ett fönster som är gammalt. Ett fönster som är runt hundra år gammalt har ofta en god trä- och glaskvalité. Det är viktigt för kulturarvet – och fönsterna är husets ögon, säger han.

Vad är tjusningen med att renovera fönster och gamla saker?

– Det är materialbiten och kulturarvet. Som när vi får renovera ett klocktorn, från 1807, från säteriet Hanstavik utanför Södertälje. Hantverkskunnandet har varit fantastiskt i Sverige genom åren, säger han.

Det här ska man tänka på när man renoverar ett fönster:

undefined
Thomas Lundqvist värmer färgen och kittet med en infravärmare. Han pratar ofta om att man ska använda sig av offerkitt och offerfärg. Det är kitt och färg som inte vill sitta på blöta ytor utan då offrar sig och släpper från träet. Då ser man att det är dags att börja renovera fönstret.

• Börja med att ta bort kittet med ett rullstämjärn. Det är en fördel om man värmer både kitt och färg med en infravärmare.

undefined
När man har värmt upp kittet med infravärme går det lätt att ta bort kittet med ett speciellt stämjärn.

• Glasa ur försiktigt.

• Sedan ska man ta bort färgen försiktigt. Det är färgen som ska bort, inte ytan på trät.

undefined
Det går väldigt lätt att skrapa bort färgen efter att man värmt den med infravärme.

• Måla på väldigt tunt på torra träytor med terpentin och linolja. Bör torka sju till tio dagar.

• Se till att det verkligen är torrt.

undefined
När oljan har torkat ordentligt (efter sju till tio dagar) är det dags för att återmontera glaset.

• Montera tillbaka glaset och fäst med kopparstift.

undefined
Man låser sedan fast det med kopparstifft som man försiktigt spikar in i träet.

• Kitta med linoljekitt. Pensla sedan på krita för att få bort fettfläckarna som blir på glaset. 

undefined
Linoljekittet köper Thomas färdigblandat. Även kittet ska vara ett så kallat offerkitt som inte gillar blöta ytor utan lossnar om det kommer in fukt bakom.
undefined
Efter att han lagt på kittet penslar han på krita för att lätt kunna få bort fettfläckarna som blir på glaset.

• Sedan är det dags för målning med offerfärg (färg som inte vill sitta på blöta ytor, utan offrar sig och släpper när det blir fukt bakom). Först ett tunt lager som grund och sedan två lager med linoljefärg.

undefined
Målningen ska göras med offerfärg (färg som inte vill sitta på blöta ytor, utan offrar sig och lossnar när det blir fukt bakom). Först ett tunt lager som grund och sedan två lager med linoljefärg.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!