Flygförbindelsen stängd – ukrainare fast på Skavsta

Wizz Air fick tidigt i morse ställa in sin linje mellan Skavsta och Kiev. All lufttrafik i landet är avstängd. På Skavsta befinner sig ukrainska medborgare som inte vet när de kan komma hem till familjen igen.

Nyköping 24 februari 2022 11:37

– Jag pratade precis med min mamma i telefon. Hon lyckades ringa mig via en app. Det verkar som att telefonnätet där hon bor har blivit helt utslaget. Jag vet inte om det beror på invasionen och bombningarna. Men det är mycket möjligt, berättar 16-åriga Dasha Prokopalo.

Ryssland har inlett en invasion av Ukraina. Kraftiga explosioner rapporteras från Kiev och andra delar av landet. Ryska marktrupper uppges också ha gått in i landet från flera håll.

Människor försökte tidigt i morse att ta sig ifrån Ukraina med flygbolaget Wizz Air som flyger mellan Kiev och Skavsta. Linjen ställdes in i sista sekunden då flygmyndigheten stängde all lufttrafik i landet tidigt på torsdagsmorgonen. 

SN var ensam tidning på plats på Skavsta flygplats för att prata med de personer som skulle ha anlänt från Kiev, samt med de som skulle ta planet tillbaka till Ukraina.

Dasha Prokopalo har varit och rest med sin pappa i Sverige och Norge under de senaste två veckorna. Tidigare under torsdagen blev hon även meddelad att hennes skola i Ukraina kommer att stängas ner på grund av invasionen.

Både Dasha och hennes pappa Maksym ser väldigt bekymrade ut när SN pratar med dem.

– Vi är fast här. Jag har försökt få tag på den Ukrainska ambassaden för att få någon information om hur jag och min dotter ska gå tillväga. Min fru är kvar i Ukraina och bor väldigt nära flygplatsen vid Tjuhujiv som idag har blivit bombat. Vi är väldigt oroliga, berättar Maksym Prokopalo.

Tidigare under veckan kunde SN rapportera att flygbolaget Wizz Air då var ensamma om att fortsatt bedriva lufttrafik mellan Sverige och Ukraina.

Robert Karlsson som är kommunikationsansvarig på Skavsta flygplats meddelar nu att alla Wizz Air-flighter till och från Ukraina är inställda tills vidare.

– Luftrummet i Ukraina är stäng för civil- och kommersiellt flyg. Varken Wizz Air eller Stockholm Skavsta flygplats kan påverka situationen, men står redo att igen ta emot passagerare på den här linjen när det är möjligt igen.

Robert berättar samtidigt att han aldrig har varit med om något liknande och att situationen är allvarlig.

Parallellt säger han att läget på Skavsta flygplats är lugnt och att de gör vad de kan för att hjälpa passagerare med andra lösningar.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!

 
 
 
 
 
 
Ämnen du kan följa