– Det dyker upp väldigt mycket konstiga situationer där ute. Okända män med konstiga förklaringar som ska möta kvinnor på konstiga ställen, säger Sarah Blomberg från Svenska kyrkan i Nyköping som ingår i mottagningscentret som öppnat upp vid Skavsta flygplats.
De har bland annat lagt märke till att samma män återkommer gång på gång till Skavsta för att hämta kvinnor och barn.
– Det är som att de står där och fiskar, ibland efter folk som de haft någon kontakt med på sociala medier och i ett fall utgav sig en man för att stå där bara ifall att det skulle dyka upp någon som behöver hjälp, säger Sarah Blomberg.
Det har funnits tillfällen då frivilligarbetarna valt att avstyra att kvinnor och barn åker med främmande män från flygplatsen.
– Då har vi gått in och brutit det och sagt att de inte borde åka med den där mannen och istället rekommenderat dem att åka till ett evakueringsboende i Stockholm, säger Sarah Blomberg.
Samtidigt vill hon vara noga med att påpeka att det såklart finns de som påstår sig vill hjälpa till och kommer med goda intentioner.
På Skavsta möts flyktingarna av flera olika myndigheter och organisationer, allt för att i tid fånga upp eventuella oegentligheter.
– I ankomsthallen finns information på hemspråket om människohandel och var man kan vända sig. Man träffar uniformerad polis och uniformerade gränskontrollanter, man träffar Migrationsverket på plats och när man kommer ut så möter man olika frivilligorganisationer. Så det finns många filter för att kunna be om hjälp om man inte har någon som möter upp en i Sverige, säger Christell Ekberg, sektionschef för gränspolissektionen i region Öst.
Polisen jobbar proaktivt för att bemöta det här problemet – ett problem polisen känner till sedan tidigare flyktingvågor.
– Vi hade en beredskap och agerade snabbt. Migrationsverket var snabbt på plats på flygplatsen, likaså kommunen och frivilligorganisationerna. Vi har kunnat ha en hög polisiär närvaro, allt för att kunna informera och omhänderta.
Hur polisens arbetsmetoder ser ut kan hon inte beskriva i detalj.
– Polisen jobbar både civilt och uniformerat, och har vi en indikation på att ett problem kan finnas så gör vi allt vi kan för att försöka upptäcka det.
Arbetet har fungerat bra och hittills har inte någon polisanmälan gjorts med anledning av människohandelsrelaterad brottslighet.
– Det behöver inte betyda att fenomenet inte finns.