När huvudvattenledningen som försörjer Nyköping och Oxelösund sprang läck natten mot den 2 juni fick det stora konsekvenser, inte minst för sjukvården.
På Nyköpings lasarett påverkades en rad verksamheter: De som skulle föda barn hänvisades till Mälarsjukhuset i Eskilstuna, alla icke akuta operationer fick ställas in, och de som behövde dialys fick genomgå denna i Eskilstuna eller Katrineholm. För att få tillgång till färskvatten transporterades 300 vattendunkar från Mälarsjukhuset till Nyköpings lasarett.
– När det blir problem i två kommuner, så blir ändå hela regionens hälso och sjukvård påverkad eftersom vi måste ställa in och ställa om verksamhet, konstaterar Åsa Hessel, Region Sörmlands krisberedskapschef.
När det stod klart hur omfattande vattenläckan var, och att det skulle ta tid innan det kommunala vattnet kom tillbaka, startades lasarettets reservvatten. Detta skedde vid lunchtid den 2 juni. Men reservvattnet gav bara sjukhuset omkring hälften av det vatten som behövdes. Dessutom var regionen tvungen att avvakta provresultat innan man kunde veta om reservattnet höll dricksvattenkvalitet.
Därmed fortsatte sjukhuset att vara starkt påverkat av vattenbristen i flera dagar. Reservvattnet kunde användas för att spola i toaletter och för att tvätta sig, men fortfarande fick man bära vattendunkar för dricksvatten. Reservvattnet räckte inte heller till för alla maskiner.
– Vi kunde inte köra igång dialyser, för det blir för dåligt tryck, och inte steriliseringmaskiner, och för att spara körde vi diskmaskiner nattetid då det ändå är låg förbrukning, säger Åsa Hessel.
Trots de stora konsekvenserna har inga patienter kommit till skada till följd av vattenläckan, enligt den konsekvensanalys som regionen nu gjort. Några potentiella risker fanns dock. Bland annat skrevs några patienter ut tidigare än planerat – och kom kanske hem till en bostad utan vatten.
Regionen har nu tagit fram en handlingsplan för den händelse att något liknande skulle inträffa igen. Bland annat ska större vattendunkar införskaffas för att underlätta transporter av färskvatten mellan sjukhusen.
Bristerna i reservvattenförsörjningen ska också åtgärdas, så att det finns tillräckligt med vatten för att täcka sjukhusets hela behov. Reservvattnet ska också kunna kopplas på tidigare.