Högerextrem politiker yrkar skadestånd av spottande motdemonstrant

Gustav Kasselstrand, ledare för högerextrema partiet Alternativ för Sverige, AFS, vill ha 5000 kronor i skadestånd av en 24-årig man som uppges ha spottat på honom vid det turbulenta torgmötet i Nyköping den 6 september.

10 december 2018 15:50

Vid det högljudda mötet agiterade Kasselstrand och Nyköpingsjuristen Jessica Olsson på ett sätt som huvuddelen av åhörarna uppfattade som hets mot folkgrupp. Protesterna mot de högerextrema var våldsamma och 24-åringen är en av dem som omhändertogs av polis i samband med mötet.

Enligt Kasselstrand var det "en yngre man med invandrarbakgrund" som spottade på honom. Mannen blev direkt omhändertagen av polis då han spottat. Spottet ska ha träffat Kasselstrand på halsen och kläderna. 24-åringen åtalas för ofredande. "Gärningen kunde förväntas kränka Kasselstrands frid på ett kännbart sätt", skriver åklagaren i stämningsansökan. AFS-politikern begär 5000 kronor i skadestånd för kränkning. Gustav Kasselstrand har haft toppositioner inom Sverigedemokraterna men uteslöts år 2015.

24-åringen nekar till brott. Han åtalas samtidigt för olovlig körning, rattfylleri och flera fall av ringa narkotikabrott.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Ann-Katrin Drevfjäll