Ideella krafter förser Nyköpingsborna med gratis fritidsutrustning

Bakom en dörr i foajén i Rosvalla gömmer sig en skatt med fritidsartiklar som alla får låna.

– Varför ska man köpa något man bara använder fyra gånger om året? säger Leif Berg.

6 januari 2019 08:00

Det var för snart tre år som Fritidsbanken slog upp portarna på Rosvalla. Konceptet att fungera som bibliotek för idrottsutrustning kommer från början från Värmland och finns numera på drygt 70 platser runt om i landet. Fritidsartiklarna är skänkta av privatpersoner och det är gratis att låna. Här finns alltifrån inlines och flytvästar till skridskor och fotbollsskor.

– Det flesta sakerna är i riktigt bra skick och ibland har vi fått saker som inte ens är uppackade, berättar Leif Berg som är kassör i föreningen.

2018 lånade föreningen ut nästan 4000 artiklar. Mest populärt är det att låna skridskor och hjälmar.

– Man behöver inte köpa ett par skridskor om man ska åka en enda helg, i stället kan man komma hit och låna, säger Leif Berg och fortsätter:

– Det finns ingen grupp som utmärker sig, här lånar verkligen alla, ung som gammal.

Sedan i höstas har Fritidsbanken en egen skridskoslip. Det krävs en del underhåll för att hålla de drygt 462 paren skridskor i form. Föreningen drivs av ideella krafter men sedan några veckor tillbaka jobbar Johan Trygg några dagar i veckan med uthyrning och inventering. .

– Vi är ungefär 8-10 personer som jobbat ideellt men sen höstlovet finns Johan på plats några dagar i veckan, säger Leif.

Isac Packalén och Jessica Packalén är på plats och provar ut skidutrustning inför en tur till Ryssbergen.

– Det är bra, då kan alla testa på olika idrotter utan att köpa utrustning. Man kanske inte är säker på om man tycker om eller vill fortsätta med en idrott. Då är det bra att man kan låna, säger Isac Packalén. Hans mamma Jessica håller med.

– Jag tycker det är ett fantastiskt initiativ. Att som barnfamilj ha möjligheten att låta barnen testa idrotter utan att behöva köpa all utrustning och lägg till att barnen växer. Sen är det såklart bra ur klimatsynpunkt, att vi använder det material som redan är producerat och inte köper nytt och slänger det gamla på tippen, säger hon.

2017 vann Fritidsbanken Nyköpings kommuns integrationspris för sitt arbete

Motiveringen var: ”Fritidsbankens koncept att samla in, förvara och avgiftsfritt låna ut sport- och fritidsartiklar, ungefär som ett bibliotek är strålande. Genom fritidsbanken har barn, unga och vuxna getts möjlighet att prova på sport- och fritidsverksamhet som annars inte varit möjligt. Verksamheten stärker sammanhållningen i Nyköping och bidrar till integration på bästa sätt genom sin enkelhet.”

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Sandra Nordin

Ämnen du kan följa