Nyköping kan gå miste om miljonbelopp – skulle slå hårt mot insatser i Brandkärr

De 18 miljoner kronor som regeringen utlovat Nyköpings kommun för att motverka segregation hänger löst.

Frustrerande, tycker kommunstyrelsens ordförande Urban Granström (S). – Utan stöd blir det långsiktiga arbete som inletts i Brandkärr svårt att genomföra.

10 januari 2019 19:10

I nuläget ser det ut som att Nyköpings kommun riskerar att tappa över 30 miljoner kronor i uteblivna statsbidrag efter att riksdagen i december röstade ja till M och KD:s budget.

Framför allt handlar det om det särskilda stöd som regeringen utlovat för att motverka segregation i Brandkärr. Stödet är på 27 miljoner kronor fördelat på tre år. Första tredjedelen på nio miljoner kronor betalades ut förra året.

► Läs mer: SN har tidigare skrivit om kommunens egen rapport "Lägesbild Brandkärr" som belyser de problem som miljonprogramsområdet står inför. Rapporten varnar för parallella samhällen och att en grupp av de somaliska innevånarna håller på att radikaliseras, samt att drogförsäljning sker på öppen gata.

Det statliga stödet var ett tillskott i arbetet som syftar till att motverka problemen i området.

Är det mer statstöd som hänger löst med anledning av den nya budgeten?

– Ja, bland annat 13 miljoner till äldreomsorg.

Kort om segregationsstödet

Regeringsbidraget på 2,2 miljarder var tänkt att fördelas mellan kommuner med socioekonomiska utmaningar under en tioårsperiod. 32 kommuner skulle dela på bidraget.

Pengarna är en del i en långsiktig strategi för att minska och motverka segregation. Strategin gäller för åren 2018 till 2028.

Initialt har Nyköpings kommun lovats nio miljoner om året under tre år. Kommunen måste löpande rapportera vad pengarna används till för att få ut nytt stöd.

Tillväxtverket hanterar stödet.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Jenny Palmqvist

Ämnen du kan följa