Nyköpingsnazist åtalas för hets mot folkgrupp – fredagen före valet

En Nyköpingsbo som är aktiv i nazistorganisationen NMR åtalas för hets mot folkgrupp och misshandel efter ett bråk utanför Åhléns i centrala Ludvika två dagar före valet.

9 februari 2019 07:02

Nyköpingsbon stod i närheten av NMR:s valtält och delade ut propaganda. Han gick i diskussion med en person av iranskt ursprung. Det slutade i handgemäng.

Vittnen berättar att NMR-aktivisten bland annat sagt: "Det är dags att ni tar ert pick och pack och drar" och "Vi vill få ut alla judar och sådana som ni och skicka tillbaka till ert land".

Därefter ska han ha knuffat mannen flera gånger, slitit i honom och slagit honom i huvudet.

Dagen efter händelsen omringades NMR-tältet av ett 50-tal personer i nätverket "We are Dalarna".

– Ludvikaborna har fått nog av NMR, deras ständiga närvaro, hotfullhet och allmänna bufflighet, sade initiativtagaren Gundi Almaas, 79.

Nyköpingsbon satt anhållen i ett dygn och nekade till brott. Han hävdar att han diskuterade politik med den angripne mannens kamrat. "Jag sa att utlänningar som araber, turkar och judar ska bo i sina hemländer", sade NMR-aktivisten då han förhördes av Dalapoliserna.

Han sade vidare att den iranske mannen rev sönder NMR:s tidning och det då bröt ut slagsmål.

Nyköpingsbon bad avslutningsvis att bli släppt eftersom han skulle börja sitt nya jobb dagen därpå.

Mannen är i 30-årsåldern och en av de personer som frekvent delar ut nazistpropaganda i brevlådor hos privata hushåll och vid aktioner i Nyköpings centrum.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Ann-Katrin Drevfjäll