Nyköpingsoptikern John åker över Atlanten – delar ut 6 000 glasögon till fattiga

Lyckan är när man får ett par glasögon så man kan se hur barnbarnen ser ut.

1 november 2018 08:30

Med 6 000 glasögon i bagaget åker Nyköpingsoptikern John J Godoy och tre andra från biståndsorganisationerna Vision for all och VISTA (Vison To All) på fredag till Peru och Mexiko för att dela ut glasögon till de allra fattigaste.

Det är tjugo bananlådor med 300 glasögon i varje som fraktas ner till Peru och Mexiko. John har jobbat som en galning för att samla in alla glasögon som ska med den här gången, det brukar bli en resa var tredje månad.

– I Mexiko åker vi till delstaten Chiapas som drabbades svårt av en kraftig jordbävning 2017. Så jag har några vänner som kontaktade mig som undrade om jag inte kunde komma ner och hjälpa, berättar John.

Biståndsorganisationen Vision to all (Syn för alla) grundades av John för 25 år sedan.

VISTA (Vision To All) (som betyder seende på spanska) startade i Peru och den organisationen är tänkt att hjälpa optiker i Peru.

Tanken med Visa är att få optiker att samarbeta med sitt eget folk och lösa sina egna problem. Det låter lätt, men kan vara riktigt svårt. Att samla in glasögon i Peru är inte enkelt, eftersom det inte är så stor omsättning på dem.

– Vi svenskar byter glasögon vart tredje år eller oftare. Så de glasögon som vi får in här i Sverige är ofta i bra skick och inte repiga eller skadade, säger John.

Med hjälp av olika organisationer och 140 Synoptik butiker i hela landet så samlas det in 160 000–170 000 glasögon varje år. Glasögonen tvättas och mäts upp innan de sorteras i styrka och paketeras.

– 90 till 95 procent kan vi hjälpa direkt med de glasögon vi har med oss. Sen finns det de med stora brytningsfel där vi får slipa glasögonen så att de blir bra. Men det är inte så många säger John.

I Sydamerika möter han många fattiga som aldrig har haft glasögon. John berättar om en gammal dam som fick ett par glasögon och lyckligt meddelade att hon nu kunde se sina barnbarn. Han har också en skrämmande historia om en herre som kontrollerade synen och behövde ett par starka glasögon. Det visade sig att han körde lastbil.

På fredag går lasset med glasögon till Peru och Mexiko och ger nya människor en god förutsättning att kunna arbeta, studera och försörja sin familj.

Organisationerna

Vision For All (VFA) grundades 1995 och har sedan dess skickat svenska optiker och assistenter till över 30 länder och hjälpt över 300 000 människor.

Vision To All (VISTA) grundades i Peru av peruaner för att rekrytera egna optiker och assistenter.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Ämnen du kan följa