Pernilla vill få fler barn i rörelse

Pernilla Andersson har jobbat med människor hela livet och brinner för att få fler i rörelse. I höst håller hon i friskvårdskurser för barn i Svalsta och Oxelösund.

1 oktober 2019 19:16

Sedan i februari har Oxelösundsbon Pernilla Andersson hållit i GoEZ som är friskvårdskurser för barn. Tanken med kurserna är försöka få in en vana med rörelse hos barn när de fortfarande är i en ung ålder.

– Mitt mål är att jag vill att barnen ska få in en kontinuitet med rörelse i tidig ålder för att förebygga de folkhälsosjukdomarna som finns och som blir med stillasittande. Jag tycker alla de här aktiviteterna som finns börjar så långt upp i åldern. Det borde börja utvecklas tidigare eftersom man ger barnen surfplattor och mobiltelefoner mycket tidigare, säger Pernilla Andersson.

Idén till att starta kurser kom efter att hon hade svårt att hitta en aktivitet till sin femåriga dotter.

– Jag har fyra barn i åldrarna 2-12 år och min dotter har alltid velat gjort något för grabbarna har ju alltid haft fotboll och innebandy. Vi har provat lite olika saker men känt att det inte finns någonting. Då tänkte jag att något måste man ju göra och att det kanske är fler som tycker likadant. Jag gjorde därför en efterfrågan på Facebook och det var jättemånga som var intresserade så efter det så tänkte jag att jag provar, berättar Pernilla Andersson.

En sak som Pernilla Andersson tycker är extra viktig med kurserna är att se till så föräldrar har möjlighet att betala priset.

– Jag har valt att dra ner kostnaden just för att så många som möjligt ska kunna vara med. Man kan också välja att dela upp betalningen på två månader.

Under kurserna som ges i Svalstaskolans idrottssal och Peterlundsskolans idrottshall vid sju olika tillfällen får barnen bland annat leka på en hinderbana.

– Det som är huvudordet är rörelseglädje och det är ju också det som är det viktiga. Jag har med mig rockringar, bollar och massa andra saker och sen leker vi på en hinderbana och avslutar allt med en fruktstund.

Nytt för i höst är att kurserna denna gången även hålls i Svalsta. Pernilla Andersson berättar att hon har en förhoppning om att i framtiden anordna kurser på fler orter.

– Det är väldigt mycket som finns att göra centralt i Nyköping och jag tänker att det därför kan vara bra att ha någonting för de som bor på orterna utanför. Men då måste jag anställa någon, så att rekrytera personal är nästa steg, men det verkar vara ganska svårt.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Amanda Ekblad