Sällsynta fågelarter drog entusiaster till Nyköpingsån: "Dolda skatter"

Många fågelskådare har under veckan flockat sig runt Nyköpingsån för att få en skymt av de sällsynta fåglarna kungsfiskare och strömstare.

14 november 2018 14:38

När larmet gick på det lokala fågellarmet om att två ovanliga fågelarter setts i närheten av Nyköpingsån tog Morgan Andersson med sig sin kamera och begav sig ut för att få en bild på fåglarna. I måndags var det svårt att få någon bild i det gråa och dimmiga vädret. Men på tisdagen sken solen och Morgan Andersson är vid lunchtid tillsammans med kompisen Mauri Karlsberg tillbaka vid Nyköpingsån för att försöka få en bild på fåglarna.

– Det är som att leta dolda skatter, när man är ute och försöker att få den perfekta bilden. Speciellt nu när kungsfiskaren är här, det är en otroligt fin fågel, säger Morgan Andersson.

Hur ofta är ni ute och letar fåglar?

– Så ofta det går, så länge det går bra att åka ifrån där hemma. Men vi brukar inte åka överdrivet långt bort för att få syn på någon ovanlig fågel. Det brukar bli yttre gränsen av Sörmland, Norrköping och Uppsala.

Vilken fågel har ni fått mest fjäder i hatten av att ha sett?

– Svårt att säga. Det beror lite på vad man är fascinerad av för fågel. Men kungsfiskaren, ugglor och rovfåglar är några av favoriterna. Kungsfiskaren är en favorit, en vacker fågel - en liten pärla.

Vad behöver man för utrustning och hur ska en bra fågelbild ut?

– Teleobjektiv så man kommer hyfsat nära och sen ska bilden vara skarp. Det gäller att få till någonting annorlunda som inte alla andra har fotograferat. Med kungsfiskaren vill man ha bilden när fisken sitter i näbben och ugglan när den har tagit tag i musen med klorna. Det ska vara lite mer än att fågeln bara sitter. Men det är inte så enkelt det heller, man vet aldrig vad en fågel hittar på, säger Mauri Karlsberg.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Magnus Grimstedt